Χρήστος Μαζάνης

Η είδηση του θανάτου του εισαγγελέα ιταλικής καταγωγής Μαρσέλο Πέτσι -τον οποίο εκτέλεσαν ενώ απολάμβανε τον μήνα του μέλιτος- έχει προκαλέσει σοκ στις διεθνείς δικαστικές και αστυνομικές αρχές, αλλά κυρίως στις ιταλικές. Βρισκόταν την Τετάρτη σε μια παραλία στην Κολομβία μαζί με τη γυναίκα του, την οποία είχε παντρευτεί στις 30 Απριλίου. Έκανε ηλιοθεραπεία σε παραλία της χερσονήσου Μπαρού, νότια της τουριστικής πόλης Καρταχένα, όταν εκτελεστές προσέγγισαν το σημείο με τζετ σκι και γάζωσαν τον δικαστικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον πυροβόλησαν δύο φορές -μία το κεφάλι και μία στο στήθος- χωρίς να πουν το παραμικρό. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Η σύζυγος του εισαγγελέα, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, Κλαούντια Αγκιλέρα δεν έπαθε τίποτα. Λίγες ώρες πριν από το έγκλημα είχε ανακοινώσει στα social media ότι το ζευγάρι περιμένει το πρώτο του παιδί. Οι ένοπλοι πυροβόλησαν και εναντίον υπαλλήλου της ασφάλειας του ξενοδοχείου, χωρίς ωστόσο να τον τραυματίσουν.

Οι φωτογραφίες από το Instagram της συζύγου του εισαγγελέα. Ευτυχισμένες στιγμές στον μήνα του μέλιτος

Η σκηνή αυτή θυμίζει ταινία αλλά είναι πραγματικότητα. Όταν έχεις να κάνεις με οργανωμένο έγκλημα στο οποίο εμπλέκονται η Ιταλική Μαφία και λατινοαμερικάνικα καρτέλ ναρκωτικών, είσαι σίγουρα στόχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στιγμή από τον γάμο του εισαγγελέα στις 30 Απριλίου

Τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι σκληρά. Ο εισαγγελέας κείται νεκρός με τη σύζυγό του από πάνω να προσπαθεί να καταλάβει τι έγινε και πλήθος κόσμου να προσπαθεί να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Προσοχή ακολουθούν σκληρές εικόνες:

 

Ερευνούσε τις σχέσεις της Ντράγκετα με τα λατινοαμερικάνικα καρτέλ 

Ο Μαρσέλο Πέτσι, ο οποίος ήταν 45 ετών, υπηρετούσε στην Παραγουάη και ερευνούσε τα διεθνή κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών, αλλά δεν ήταν ένας τυχαίος εισαγγελέας. Συνεργαζόταν στενά με τις ιταλικές αρχές, αφού είχε επικεντρωθεί στις δραστηριότητες και στη συνεργασία της Ντράγκετα (ιταλική μαφία της Καλαβρίας) με τα λατινοαμερικάνικα καρτέλ, στο ξέπλυμα χρήματος, αλλά και στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Μάλιστα, επρόκειτο να μεταβεί στη Ρώμη μερικές ημέρες πριν την εκτέλεσή του προκειμένου να συμμετάσχει σε διεθνές φόρουμ για τη διακίνηση ναρκωτικών με δικαστικούς και αρχηγούς της αστυνομίας από διάφορα κράτη. Όμως, δεν πήγε διότι έμεινε στην Παραγουάη επειδή έπρεπε να παντρευτεί και μετά να περάσει τον μήνα του μέλιτος. Ανώτερος Ιταλός αξιωματικός που συμμετείχε στο φόρουμ διευκρινίζει: «Αν είχε έρθει, ίσως να μην τον είχαν σκοτώσει, τουλάχιστον όχι έτσι. Ήταν μια ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα και να βελτιώσουμε τη συνεργασία. Ήταν πολύ γνωστός στην Ιταλία. Ήταν αντικειμενικά καλός, πολύ αφοσιωμένος στο κυνήγι της διακίνησης ναρκωτικών. Αυτός από την Παραγουάη σκοτώθηκε στην Κολομβία και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποκλειστεί μια συνεργασία μεταξύ διαφορετικών εγκληματικών ομάδων».

«Υπάρχει μεγάλη προσοχή από Ιταλούς ερευνητές στην Παραγουάη, όπου μερικοί από αυτούς βρέθηκαν πρόσφατα. Η Παραγουάη, όπως και ο Ισημερινός, είναι μια περιοχή αποθήκευσης και εμπορίας κοκαΐνης που παράγεται στην Κολομβία, στο Περού, στην Αργεντινή, στη Βραζιλία. Τα καρτέλ της Νότιας Αμερικής δεν έχουν γεωγραφική θέση περιορισμένη σε μια περιοχή. Υπάρχει ένα δίκτυο καρτέλ, κυρίως Κολομβιανών αλλά και Περουβιανών, Βενεζουελανών, Βραζιλιάνων, Παραγουανών τα οποία όλα συνδέονται. Προς το παρόν δεν υπάρχει προφανής πόλεμος μεταξύ τους. Η αντίθεση έχει ξεπεραστεί προ πολλού. Οι αποθήκες είναι γεμάτες με χιλιάδες τόνους κοκαΐνης που κατακλύζουν την αγορά. Στην Ιταλία από την αρχή του έτους έχουμε ήδη κατασχέσει 13 τόνους κοκαΐνης, περισσότερους από όλο το 2020. Η ζήτηση και η προσφορά έχουν αυξηθεί και οι τιμές έχουν πέσει», προσθέτει ο ίδιος αξιωματικός.

Είχε σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανησυχητική παρουσία της Ντράγκετα στην Παραγουάη

Ο Πέτσι, λοιπόν, όπως λένε ιταλικές δικαστικές πηγές, μεταξύ άλλων είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανησυχητική παρουσία της Ντράγκετα στην Παραγουάη, υπογραμμίζοντας ότι μέλη της ανήκαν στον οικονομικό και ακαδημαϊκό κόσμο. Ακόμη και στη Βόρεια Ιταλία.

«Θα μπορούσε να είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο ο δικαστής δολοφονήθηκε», λέει η Σαμπρίνα Πινιεντόλι, Ιταλίδα ευρωβουλευτής του M5, και προσθέτει: «Ένας ερευνητής καθόλου βολικός για εγκληματικές οργανώσεις που εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών, εκ των οποίων η Ντράγκετα ελέγχει το 40% της αγοράς, με εκτιμώμενο κέρδος περίπου 66,8 δισεκατομμύρια δολάρια».

Σαμπρίνα Πινιεντόλι«Τα ναρκωτικά αποστέλλονται στην Ευρώπη από σχεδόν όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Παραγουάης. Ο Πέτσι συμμετείχε σε διάφορες έρευνες σχετικά με τη διακίνηση ναρκωτικών και το ξέπλυμα χρήματος και συνεργάστηκε στενά με Ιταλούς δικαστές. Μόνο φέτος οι έρευνές του οδήγησαν στη σύλληψη 30 μελών της Ντράγκετα, ενώ έγιναν και κατασχέσεις δεκάδων ακινήτων», συνεχίζει η ευρωβουλευτής.

Ιταλικές αστυνομικές πηγές τονίζουν πως «πίσω από αυτή τη δολοφονία βλέπουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα εξουσίας και ισχύος της Ντράγκετα, η οποία αυτή τη στιγμή είναι η πιο ισχυρή εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον στην Ευρώπη, αφού έχει παρουσία σχεδόν σε κάθε χώρα, είτε με μέλη της είτε σε συνεργασία με ντόπιες οργανώσεις. Κι αυτό το μήνυμα φαίνεται πως πάει προς πάσα κατεύθυνση, προς πάσα δικαστική αρχή, δείχνοντας πως τα καρτέλ σε συνεργασία με την ιταλική μαφία κατακτούν τον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος, και όποιος σταθεί εμπόδιο στον δρόμο τους θα έχει την κατάληξη του δικαστικού ερευνητή».

Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν πως «πρόσφατα ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της Ντράγκετα, ο Ιταλός εισαγγελέας του Καταντζάρο, Νικόλα Γκρατέρι, απειλήθηκε με θάνατο. Κι αυτός ερευνούσε δραστηριότητες της οργάνωσης στη Νότια Αμερική».

Νικόλα Γκρατέρι «Δυστυχώς, αυτό δεν είναι καινούργιο, όταν ήμουν στην Κολομβία σε ενάμιση μήνα σκότωσαν 7 δικαστές», ανέφερε ο ίδιος εισαγγελέας σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζοντας τη δολοφονία του συναδέλφου του.

«Δεν γνώριζα προσωπικά τον Mαρσέλο Πέτσι, αλλά τον ήξερα από τη φήμη και επειδή πριν από μερικά χρόνια συμμετείχαμε, αν και σε διαφορετικές ημέρες, στο ίδιο συνέδριο-σεμινάριο στη Λατινική Αμερική για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών. Έχοντας εργαστεί για χρόνια στη Λατινική Αμερική, γνωρίζω τη βαρβαρότητα των καρτέλ ναρκωτικών της Κολομβίας και του Μεξικού και τη συνεργασία με τις ιταλικές μαφίες. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι οι παγκόσμιες μαφίες εξακολουθούν να είναι η υπ’ αριθμόν ένα έκτακτη ανάγκη σήμερα. Είναι λάθος να τρέφουμε την ψευδαίσθηση ότι η Μαφία έχει ηττηθεί ή έχει περιοριστεί στα εδάφη προέλευσής της», δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής εισαγγελέας του Παλέρμο, Αντόνιο Ινγκρόια.

Ο εισαγγελέας Πέτσι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Nación», είχε επισημάνει ότι «η Ντράγκετα είναι ένας οργανισμός του οποίου πρωταρχικός στόχος είναι να εισαχθεί στις διάφορες χώρες της Νότιας Αμερικής, καμουφλάροντας τον εαυτό του στους χρηματοοικονομικούς και ακαδημαϊκούς τομείς και ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μέλη του δεν έχουν ποινικό μητρώο, μια λεπτομέρεια που τους εγγυάται την απόλυτη ατιμωρησία να μετακομίσουν στην επιλεγμένη χώρα και να κάνουν τις επιχειρήσεις τους».

Επίσης, είχε αποκαλύψει πως τα μέλη αυτής της εγκληματικής οργάνωσης «είναι άτομα με ακαδημαϊκό υπόβαθρο και οι επιχειρήσεις τους αφορούν μεταξύ άλλων ακριβά εστιατόρια, ξενοδοχεία, ενώ χρησιμοποιούν ένα ακριβές σύστημα επικοινωνίας».

«Δυστυχώς, όλα μας οδηγούν στο να υποθέσουμε με βεβαιότητα ότι οι δολοφόνοι – είτε είναι Παραγουανοί είτε Κολομβιανοί – ήταν κομμάτια από το γρανάζι μιας πολύ στιβαρής και ισχυρής δομής μαφίας, προικισμένης με οικονομική ικανότητα και υψηλό επαγγελματισμό, όπως είναι η Ντράγκετα» τονίζουν, επιπλέον, ιταλικές πηγές.

Οι Αρχές της Κολομβίας έδωσαν στη δημοσιότητα μια φωτογραφία όπου απεικονίζεται ένας από τους φερόμενους δολοφόνους να φορά μια μαύρη βερμούδα και το κεφάλι του να είναι σχεδόν καλυμμένο.

Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ναρκωτικών των ΗΠΑ, DΕΑ, συνεργάζεται με τις Αρχές της Κολομβίας και της Παραγουάης για να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το έγκλημα.

Η ανταμοιβή που προσφέρεται για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των δολοφόνων είναι 488.000 δολάρια. Στις έρευνες συμμετέχουν και πέντε Κολομβιανοί ειδικοί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης