Οπαδοί των ουκρανικών εθνικιστικών κομμάτων, κρατώντας δαυλούς και κεριά, πήραν μέρος σε μεγάλη διαδήλωση για να τιμήσουν την επέτειο της γέννησης του Στεπάν Μπαντέρα στο Κίεβο.

Την ώρα που όλος ο κόσμος γιόρταζε τον ερχομό της νέας χρονιάς, οι Ουκρανοί εθνικιστές τιμούσαν τον συνεργάτη των ναζί που θεωρείται ήρωας για τους περισσότερους πολίτες της Ουκρανίας. Επίσημα ανακοινώθηκε πλέον ότι η επέτειος της γέννησής του θα είναι εθνική γιορτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χιλιάδες εθνικιστές Ουκρανοί, κρατώντας σημαίες, δάδες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Μπαντέρα, συμμετείχαν σε μια ογκώδη διαδήλωση στους δρόμους του Κιέβου για να τιμήσουν για πρώτη φορά την επίσημη ανακήρυξη της ημερομηνίας της γέννησής του ως εθνικής γιορτής, όπως είχε αποφασισθεί από το ουκρανικό κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα.

Ο Μπαντέρα είχε γεννηθεί την 1η Ιανουαρίου 1909 και υπήρξε εξέχον μέλος της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (UPA). Η εν λόγω οργάνωση είχε σχηματισθεί την περίοδο ανάμεσα στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους και τα μέλη της είχαν πολεμήσει εναντίον της Πολωνίας, της (τότε) Τσεχοσλοβακίας και της Σοβιετικής Ένωσης, διεκδικώντας την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο πριν ξεσπάσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Οργάνωση συμμάχησε με το Τρίτο Ράιχ, ελπίζοντας πως έτσι θα προωθηθεί καλύτερα ο σκοπός της.

Πριν από τη ναζιστική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση το 1941, ο Μπαντέρα είχε στενή συνεργασία με υπηρεσίες όπως οι Ες-Ες και η Γκεστάπο. Αργότερα, όταν οι ναζί θεώρησαν πως δεν τον χρειάζονται πια, τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν για τρία χρόνια, για να απελευθερωθεί και να οργανώσει την ουκρανική αντίσταση εναντίον των σοβιετικών στρατευμάτων που προέλαυναν.

Είχε τότε μεγάλη υποστήριξη, μαζί και η εθνικιστική του οργάνωση, από τις υπηρεσίες αντικατασκοπείας των συμμάχων.

Μετά το τέλος του πολέμου εγκαταστάθηκε στη Γερμανία και από το 1950 ζούσε με την οικογένειά του στο Μόναχο.

Το 1959 δολοφονήθηκε από πράκτορα της σοβιετικής μυστικής υπηρεσίας Κα Γκε Μπε (KGB), καθώς δέχθηκε επίθεση από βέλος βουτηγμένο σε κυάνιο.

Παρά την αμφιλεγόμενη βιογραφία του οι περισσότεροι σύγχρονοι Ουκρανοί τον θεωρούν εθνικό ήρωα. Το 2010 ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουσένκο είχε παρασημοφορήσει τον εγγονό του Μπαντέρα προς τιμήν του παππού του.

Οι οπαδοί του υποστηρίζουν σήμερα ότι ο Μπαντέρα δεν είχε συμμετοχή στις βιαιότητες στις οποίες είχε προβεί η μαχητική πτέρυγα των εθνικιστών, μεταξύ των οποίων ήταν μαζικές δολοφονίες Πολωνών και Εβραίων, κατά τη διάρκεια του πολέμου.


Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης
Φωτογραφίες: Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης