Η χερσαία επιχείρηση του τουρκικού στρατού στη Συρία θα αρχίσει «σύντομα, αν θέλει ο Θεός», ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εδώ και λίγες ημέρες συντρίβουμε τους τρομοκράτες με τα αεροπλάνα και τα drone μας», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη βορειοανατολική Τουρκία. «Αν θέλει ο Θεός, θα τους εξοντώσουμε όλους αυτούς το συντομότερο, με τα άρματα μάχης και τους στρατιώτες μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H δήλωση αυτή ήρθε την ώρα που τουρκικό drone βομβάρδισε κοινή βάση των κουρδικών δυνάμεων και του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Κούρδοι μαχητές. «Μια κοινή βάση σχεδιασμού και κοινών επιχειρήσεων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στοχοθετήθηκε από ένα τουρκικό drone» σε τομέα στο βόρειο τμήμα της πόλης Χασακέ στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φαρχάντ Σάμι, εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ενός συνασπισμού στον οποίο κυριαρχούν οι Κούρδοι.

Η τουρκική αεροπορία έχει εξαπολύσει από την Κυριακή σειρά επιδρομών εναντίον 89 κουρδικών θέσεων στη βόρεια Συρία και στο Ιράκ, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 37 ανθρώπους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει κατηγορήσει ευθέως το PKK και τους συμμάχους του ότι οργάνωσαν την επίθεση, που σημειώθηκε στις 13 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη και στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους. «Απαντήσαμε σ’ αυτή την άτιμη επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε έξι αθώους, ανάμεσα στους οποίους παιδιά, ξεριζώνοντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ιράκ και στη βόρεια Συρία», συνέχισε ο Ερντογάν. «Γνωρίζουμε ποιος οπλίζει, ποιος ενθαρρύνει τους τρομοκράτες», επέμεινε χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, η Ουάσινγκτον και η Μόσχα κάλεσαν την Άγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. ,

«Καλούμε σε αποκλιμάκωση στη Συρία για να προστατευθούν οι άμαχοι και να υποστηριχθεί ο κοινός στόχος να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις. «Συνεχίζουμε να είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μη συντονισμένη στρατιωτική δράση στο Ιράκ που παραβιάζει την κυριαρχία της χώρας», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του.

Η Ρωσία δήλωσε επίσης σήμερα πως ελπίζει ότι η Τουρκία θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση και θα αποφύγει κάθε υπερβολική χρήση της ισχύος στη Συρία. «Κατανοούμε τις ανησυχίες της Τουρκίας που σχετίζονται με την ασφάλειά της. Όμως ταυτόχρονα καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή αποσταθεροποίηση της συνολικής κατάστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μπούμερανγκ και να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση της ασφάλειας», πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης