Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ – Μπόργιανς και η βουλευτής του ίδιου κρατιδίου Σάσκια Έσκεν είναι οι νικητές της ψηφοφορίας των μελών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και οι επόμενοι αρχηγοί του κόμματος, μετά την αναμενόμενη επικύρωση του αποτελέσματος από το Συνέδριο του Κόμματος την επόμενη εβδομάδα.

Οι Βάλτερ-Μπόργιανς και Έσκεν απέσπασαν το 53,6% των ψήφων των 425.600 μελών του κόμματος και επικράτησαν του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς και της Κλάρα Γκάιβιτς, μέλους του προεδρείου του κόμματος, οι οποίοι συγκέντρωσαν ποσοστό 45,3%. Για πρώτη φορά από το 1993 η ηγεσία εκλέγεται από την βάση του κόμματος, ενώ είναι και η πρώτη φορά που την ηγεσία μοιράζονται δύο άτομα, όπως συμβαίνει στην Γερμανία αυτή την στιγμή στους Πράσινους, στην Αριστερά και στην Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποτέλεσμα θεωρείται έκπληξη, καθώς το δίδυμο Σολτς – Γκάιβιτς είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, ενώ θεωρείται ότι εκπροσωπεί την πιο αριστερή πλευρά του κόμματος. Το πρώτο ζήτημα που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα ηγεσία είναι η συζήτηση σχετικά με το εάν το SPD θα παραμείνει ή όχι στον κυβερνητικό συνασπισμό, με τον Βάλτερ – Μπόργιανς να έχει εκφραστεί επανειλημμένα ιδιαίτερα επικριτικά για το έργο της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος της εφημερίδας «Tagesspiegel», «Αντίο, Σοσιαλδημοκράτες!». Σε άρθρο γνώμης η εφημερίδα αναφέρει ότι είναι πιθανό να ακολουθήσει σοβαρή πολιτική αναταραχή, ακόμη και διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. «Με αυτή την απόφαση το σίγουρο είναι ότι θα ακολουθήσουν σοβαρές αναταραχές. Θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και στο τέλος της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας ως λαϊκού κόμματος. Παρόλες τις προειδοποιήσεις, η βάση του SPD άφησε το μέλλον του κόμματος στα χέρια της Σάσκια Έσκεν και του Νόρμπερτ Βάλτερ – Μπόργιανς. Μια μέχρι τώρα άγνωστη τοπική βουλευτής και ένας μετρίως επιτυχημένος πρώην τοπικός υπουργός Οικονομικών στην ηγεσία του παλαιότερου κόμματος της Γερμανίας – αυτό δεν μπορεί να πάει καλά», γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Ανοιχτό παραμένει και το πολιτικό μέλλον του Σολτς, καθώς δεν αποκλείεται η αποχώρησή του από την κυβέρνηση, ακόμη και εάν το SPD παραμείνει στον συνασπισμό με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης