Η Αλγερία κατατάσσεται πλέον επίσημα στην κατηγορία των χωρών που διέπονται από «απολυταρχικό καθεστώς», σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Economist Intelligence Unit σχετικά με τη «δημοκρατία στον κόσμο».

«Η χώρα αυτή, κατατάσσεται ανάμεσα σε αυτές που χαρακτηρίζονται από δικτατορία  και έλλειψη ελευθεριών», σχολίασε ο ιστότοπος  Algérie Part Plus.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάταξη βασίζεται σε πέντε κατηγορίες: εκλογική διαδικασία και πλουραλισμός, λειτουργία της κυβέρνησης, πολιτική συμμετοχή, πολιτικός πολιτισμός και πολιτικές ελευθερίες. Με βάση το σκορ σε πλειάδα επιμέρους δεικτών σε αυτές τις κατηγορίες, τα κράτη κατατάσσονται σε τέσσερις τύπους: πλήρεις δημοκρατίες, ελαττωματικές δημοκρατίες, υβριδικά καθεστώτα και απολυταρχικά καθεστώτα.

Οι πλήρεις δημοκρατίες αυξήθηκαν σε 23, μία παραπάνω από το 2019, ενώ ο αριθμός των ελαττωματικών μειώθηκε κατά δύο, στις 52. Τρία περισσότερα είναι τα απολυταρχικά καθεστώτα, σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση, ενώ δύο λιγότερα τα υβριδικά.  

Συγκεκριμένα τρεις χώρες- η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν- αναβαθμίστηκαν από τις ελαττωματικές στις πλήρεις δημοκρατίες. Η Αλβανία, που θεωρούνταν υβριδικό καθεστώς πλέον θεωρείται ελαττωματική δημοκρατία.   Αντίθετη πορεία ακολούθησαν η Γαλλία και η Πορτογαλία, που πλέον δεν συμπεριλαμβάνονται στις πλήρεις δημοκρατίες- όπου είχαν επανέλθει πέρυσι- αλλά στις ελαττωματικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ελ Σαβαδόρ και το Χονγκ Κονγκ διολίσθησαν από τις ελαττωματικές δημοκρατίες στα υβριδικά καθεστώτα. Ακόμη πιο κάτω βρέθηκαν η Αλγερία, η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι, που από τα υβριδικά πέρασαν στα απολυταρχικά καθεστώτα.

Όσον αφορά στις αφρικανικές χώρες, η Αλγερία κατατάσσεται πλέον μεταξύ των 25 κρατών με τα πιο αυταρχικά καθεστώτα  που χαρακτηρίζονται από υποβάθμιση των δημόσιων ελευθεριών και την ενίσχυση της καταστολής.

Σύμφωνα με την κατάταξη της έκθεσης, το Μαρόκο, η Ιορδανία, το Κατάρ, το Ομάν, η Τυνησία, ακόμη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από την Αλγερία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης