Η οικολογική οργάνωση Greenpeace κατηγόρησε χθες Κυριακή το πετρελαιοπαραγωγικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας πως παρεμβάλλει προσκόμματα στη διαπραγμάτευση στη σύνοδο του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την COP26.

Η αντιπροσωπεία του Ριάντ εναντιώνεται στο σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το απόγευμα της Παρασκευής, εξήγησε η εκτελεστική διευθύντρια της Greenpeace, η Τζένιφερ Μόργκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση αυτή θα αποτελέσει το «μήνυμα που θα στείλει» η σύνοδος αυτή, καθώς θα εξηγεί «ποια ήταν η έκβασή της και τι σημαίνει για τον κόσμο» και «είναι ζωτικής σημασίας κομμάτι οποιασδήποτε επιτυχημένης συνόδου», εξηγείται σε ανακοίνωση Τύπου της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Ταυτόχρονα, η σαουδαραβική αντιπροσωπεία εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Η έλλειψη προόδου ως προς την προσαρμογή (σ.σ. στην κλιματική αλλαγή) θα καταστήσει δύσκολο για τις πιο ευάλωτες χώρες, ειδικά τις αφρικανικές, να ενστερνιστούν την όποια τελική συμφωνία», κατά συνέπεια θα σημάνει πως «η επιτυχία της COP26 είναι λιγότερο πιθανή», συνεχίζει η ανακοίνωση της Greenpeace.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την κυρία Μόργκαν, οι ελιγμοί αυτοί του πλούσιου σε πετρέλαιο κράτους του Κόλπου με αυταρχική διακυβέρνηση είναι «κυνικοί» μεν, αλλά καλώς εγνωσμένοι. «Η Σαουδική Αραβία παίζει το παιγνίδι της. Κινεί πιόνια στη σκακιέρα σε μια προσπάθεια να εμποδίσει κάθε αποτέλεσμα που θα διατηρούσε τον 1,5° Κελσίου εντός εμβέλειας», στηλίτευσε. Αναφέρεται στον στόχο που τέθηκε με τη συμφωνία του Παρισιού (2015) να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2° Κελσίου, ιδεατά στον 1,5° Κελσίου, σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

Η επικεφαλής της Greenpeace παρότρυνε τις κυβερνήσεις των άλλων χωρών που συμμετέχουν στη σύνοδο να απομονώσουν τη σαουδαραβική αντιπροσωπεία.

Όμως το βασίλειο έχει στην πράξη δικαίωμα βέτο: οι αποφάσεις στην COP26 πρέπει να είναι ομόφωνες.

Στην 26η διάσκεψη των συμβαλλομένων μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, ή COP26, συμμετέχουν κάπου 200 χώρες, οι οποίες μοιάζουν να δυσκολεύονται πολύ να συμφωνήσουν στους τρόπους για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Οι εργασίες της πρόκειται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή 12η Νοεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης