Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση στην Ταϊβάν, έναντι τιμήματος 619 εκατομμυρίων δολαρίων, πυρομαχικών για τα αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας της νήσου, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Πεντάγωνο.

Η νέα δυνητική πώληση, που αναμένεται να επιτείνει την οργή του Πεκίνου, αναμένεται να συμπεριλάβει κάπου 100 πυραύλους κατά ραντάρ (HARM) AGM-88B και 200 προηγμένους πυραύλους αέρος-αέρος μέσου βεληνεκούς (AMRAAM) AIM-120C-8, μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πώληση θα ενισχύσει «τη δυνατότητα της Ταϊβάν να εγγυάται την υπεράσπιση του εναερίου χώρου της, την περιφερειακή ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα με τις ΗΠΑ», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού Πενταγώνου.

Καταγράφεται τη στιγμή που οι εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο παραμένουν στο ζενίθ, ειδικά για την Ταϊβάν, που η Κίνα θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν θεωρεί πως χρειάζεται.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε από την πλευρά του ότι η πώληση των όπλων που ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο συμμορφώνεται προς τις παραδοσιακές θέσεις της Ουάσιγκτον όσον αφορά το Πεκίνο και την Ταϊπέι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ταϊβάν και τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα αυτή για να ενισχύσει τις δυνατότητές της ως προς τη νόμιμη άμυνα συμβάλλουν στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν και στην περιοχή», έκρινε το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έσπευσε να χαιρετίσει τη νέα πώληση όπλων, την πρώτη που ανακοινώθηκε από τις ΗΠΑ φέτος και ένατη επί των ημερών του Τζο Μπάιντεν στην αμερικανική προεδρία.

«Μπροστά στη συνεχιζόμενη στρατιωτική επέκταση και την προκλητική συμπεριφορά της Κίνας, η Ταϊβάν θα συνεχίσει να αυξάνει ενεργά τις δυνατότητές της να αμυνθεί», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην Ταϊπέι.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης