Επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Η απειλή από τις «προκλητικές» Ρωσία και Κίνα δεν αφήνει στις ΗΠΑ άλλη επιλογή από το να προετοιμαστούν για αψιμαχίες στο διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για σύγκρουση στο διάστημα, σύμφωνα με ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο, αφού έχουν αναπτύξει αντιδορυφορικές τεχνολογίες για να αντιμετωπίσουν τις απειλές που θέτουν «προκλητικές» χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Ο Ταξίαρχος Jesse Morehouse της Διαστημικής Διοίκησης των ΗΠΑ, τον βραχίονα του στρατού που είναι υπεύθυνος για τις διαστημικές επιχειρήσεις, είπε ότι η ρωσική επιθετικότητα και το όραμα της Κίνας να γίνει η κυρίαρχη διαστημική δύναμη μέχρι τα μέσα του αιώνα, δεν άφησαν τις ΗΠΑ με «καμία επιλογή» παρά να προετοιμαστούν για διαστημικές αψιμαχίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι έτοιμες να πολεμήσουν απόψε στο διάστημα αν χρειαστεί», είπε ο Morehouse στους δημοσιογράφους σε μια ενημέρωση στην αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο. «Εάν κάποιος επρόκειτο να απειλήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ή οποιοδήποτε από τα συμφέροντά μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των συμμάχων και των εταίρων με τους οποίους έχουμε συμφωνίες αμοιβαίας αμυντικής υποστήριξης, είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε απόψε», συμπλήρωσε.

Οι δορυφόροι στηρίζουν μεγάλα τμήματα της σύγχρονης ζωής, από τα τραπεζικά συστήματα μέχρι την πρόβλεψη καιρού και είναι ζωτικής σημασίας για στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσω συλλογής πληροφοριών, επικοινωνιών, πλοήγησης και καθοδήγησης. Όμως η υπερβολική εξάρτηση από τους δορυφόρους σημαίνει ότι μια επίθεση σε τροχιακά περιουσιακά στοιχεία μιας χώρας θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες.

Τέσσερις χώρες, συγκεκριμένα η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Ρωσία, έχουν δοκιμάσει αντιδορυφορικές πρακτικές – καταστρέφοντας τους δικούς τους δορυφόρους με πυραύλους από το έδαφος. Ωστόσο, τέτοιες ενέργειες, τις οποίες οι ΗΠΑ απαγόρευσαν μονομερώς πέρυσι, δημιουργούν τεράστια σύννεφα συντριμμιών που θέτουν άλλους δορυφόρους σε κίνδυνο, για δεκαετίες.

Όταν η Ρωσία κατέρριψε έναν από τους δικούς της δορυφόρους το 2021, η έκρηξη έθεσε σε τροχιά περισσότερα από 1.500 ανιχνεύσιμα θραύσματα. «Όταν δημιουργεί κανείς αυτό το σύννεφο συντριμμιών που παραμένει σε τροχιά για δεκαετίες, είναι σχεδόν σαν να πυροδοτεί ένα πυρηνικό όπλο στην πίσω αυλή του», είπε ο Morehouse. «Και έτσι πρέπει να πληρώσει  το τίμημα».

Αντιμέτωπες με μια νέα διαστημική κούρσα, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν αντιδορυφορικές τεχνολογίες «όχι επειδή θέλουμε να πολεμήσουμε, αλλά επειδή αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψουμε τη σύγκρουση», είπε ο Morehouse την προηγούμενη Πέμπτη, προσθέτοντας ότι θα το κάνουν «χωρίς να εμπλακούν σε ανεύθυνες δοκιμές».

Η Ρωσία και η Κίνα εργάζονται σε διαστημόπλοια ικανά για αντιδορυφορικές επιχειρήσεις. Το 2020, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι εκτόξευσε ένα βλήμα από έναν από τους δύο δορυφόρους της που ακολουθούσαν έναν κατασκοπευτικό δορυφόρο των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα εκτόξευσε δορυφόρο με ένα ρομποτικό βραχίονα ικανό να συλλαμβάνει  άλλους δορυφόρους και έχει αναπτύξει έναν τρόπο να τοποθετεί εκρηκτικά στα ακροφύσια των προωστήρων των δορυφόρων του αντιπάλου. Τα εκρηκτικά είναι σχεδιασμένα να παραμένουν απαρατήρητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και όταν πυροδωτούνται θυμίζουν αθώα δυσλειτουργία του κινητήρα.

Πέρα από τα όπλα που συλλαμβάνουν, καταρρίπτουν ή προσκρούουν στους στόχους τους, υπάρχουν άλλες προσεγγίσεις που εμποδίζουν τις δορυφορικές εκπομπές ή βλάπτουν το υλικό τους με λέιζερ, χημικά σπρέι ή μικροκύματα υψηλής ισχύος.

«Έχουμε μια ποικιλία δυνατοτήτων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε ικανότητες που μας επιτρέπουν να διατηρούμε μια αξιόπιστη στάση αποτροπής», δήλωσε ο Morehouse. «Μπορούμε να αναπτύξουμε μια τεχνική που να έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των δορυφόρων, η οποία να λειτουργεί πολύ καλά και να βεβαιωνόμαστε ότι λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται να δημιουργούμε ένα σύννεφο συντριμμιών σε τροχιά κάθε φορά που το κάνουμε», συνέχισε.

Μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει απειλήσει να στοχεύσει δυτικούς εμπορικούς δορυφόρους που θεωρεί ότι εμπλέκονται στον πόλεμο. Λίγο μετά την έναρξη της εισβολής, ο Elon Musk συμφώνησε να θέσει στην διάθεση της Ουκρανίας  σύμπλεγμα δορυφόρων Starlink, κάτι που έγινε γρήγορα κρίσιμο για τον στρατό της χώρας. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο, η Starlink δήλωσε ότι θα αποτρέψει τη χρήση των δορυφόρων για τον έλεγχο και καθοδήγηση των ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, λέγοντας ότι ποτέ δεν είχε σκοπό να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία αυτή για «επιθετικούς σκοπούς».

Ο Morehouse είπε επίσης ότι, ένα από τα διδάγματα από τη σύγκρουση στην Ουκρανία ήταν το πόσο ανθεκτική είναι η Starlink. Το δίκτυο επικοινωνιών περιλαμβάνει χιλιάδες μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά γύρω από την Γη, οι οποίοι αντικαθίστανται και αναβαθμίζονται εύκολα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις απειλές που δέχονται. «Δεν έχει νόημα για τη Ρωσία να προσπαθεί καν να καταρρίψει έναν, επειδή υπάρχουν χιλιάδες από αυτούς και δεν διαθέτουν χιλιάδες αντιδορυφορικούς πυραύλους», είπε.

«Είναι σαφές ότι  οι Ουκρανοί δεν έχουν οργανικές στρατιωτικές διαστημικές δυνατότητες για να επιτεθούν με οποιοδήποτε σχήμα ή μορφή», πρόσθεσε. «Όμως,  οι Ρώσοι υπήρξαν πολύ επιθετικοί στην προσπάθειά τους να εξουδετερώσουν αυτές τις εμπορικές υπηρεσίες, οι οποίες νομίζω ότι στο μέλλον θα αποτελέσουν κανονικό μέρος του πολέμου. Οι δορυφορικές επικοινωνίες γίνονται όλο και πιο κοινές σε πολλούς στρατούς, και έτσι η αντιμετώπισή τους είναι κάτι που ενδιαφέρει πολλά κράτη» ολοκλήρωσε.

Πηγή: The Guardian

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης