Η υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν Νασρίν Σοτουντέχ διεγνώσθη θετική στον νέο κορωνοϊό, αναφέρει σήμερα σε μήνυμά του στο Facebook ο σύζυγός της Ρεζά Σαντάν.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι η δικηγόρος προσβλήθηκε από τον νέο κορωνοϊό στη φυλακή γυναικών Γαρσάκ, όπου μεταφέρθηκε τον περασμένο μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνθήκες στη φυλακή αυτή στην πρωτεύουσα Τεχεράνη είναι ιδιαίτερα άσχημες, προσθέτει ο σύζυγός της.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο αριθμός των προσβληθέντων από τον νέο κορωνοϊό αυξήθηκε δραματικά στο Ιράν. Χθες Τρίτη ανακοινώθηκαν περισσότεροι από 450 θάνατοι εξαιτίας του Covid-19 σε ένα 24ωρο και περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα.

Παράλληλα το ιρανικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει σχεδόν 40.000 θανάτους εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και περισσότερα από 700.000 κρούσματα από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καραντίνα επιβλήθηκε εκ νέου σε ορισμένες μεγάλες πόλεις, ενώ στην Τεχεράνη, την πόλη στην οποία ζουν εκατομμύρια άνθρωποι, υπάρχουν σχέδια για την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στη διάρκεια της νύχτας.

Την περασμένη εβδομάδα η Σοτουντέχ αφέθηκε ελεύθερη προσωρινά για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια. Σύμφωνα με τον Σαντάν, η κατάσταση της υγείας της συζύγου του ήταν ανησυχητική τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα μετά την απεργία πείνας που πραγματοποίησε για σχεδόν 50 ημέρες.

Η Σοτουντέχ, μια 57χρονη δικηγόρος και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, κατηγορείται για τη διάδοση «ανατρεπτικής προπαγάνδας».

Σύμφωνα με τον σύζυγό της, η ακτιβίστρια καταδικάστηκε από ιρανικό δικαστήριο το 2018 σε κάθειρξη 33 ετών και 6 μηνών και σε μαστίγωση 148 φορές.

Η Σοτουντέχ θα πρέπει να μείνει στη φυλακή για τουλάχιστον 12 χρόνια, ενώ μεταγενέστερα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι καταδικάστηκε σε 38 χρόνια κάθειρξης.

Η Ιρανή ακτιβίστρια αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες εναντίον της στο δικαστήριο, λέγοντας ότι αγωνίστηκε μόνο ειρηνικά για τα δικαιώματα των γυναικών και κατά της θανατικής ποινής.

Η Σοτουντέχ και ο Σαντάν βρίσκονται μεταξύ των πιο γνωστών ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης