Η κυβέρνηση της Ονδούρας δεν προτίθεται να δεχθεί να χαρακτηριστεί ασφαλής τρίτη χώρα, όπου θα πρέπει να υποβάλλουν τις πρώτες αιτήσεις τους για τη χορήγηση ασύλου ή διεθνούς προστασίας οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ, επεσήμανε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Λισάντρο Ροσάλες, διαψεύδοντας δημοσιεύματα του Τύπου περί συμφωνίας ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεγκουσιγκάλπα.

Οι ΗΠΑ πειθανάγκασαν τη Γουατεμάλα, άλλη μια από τις χώρες του λεγόμενου βορείου τριγώνου της κεντρικής Αμερικής, να γίνει ασφαλής τρίτη χώρα και να υποδέχεται αιτούντες άσυλο που θέλουν να φθάσουν στην αμερικανική επικράτεια, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με στόχο να ανακοπεί η ροή παράτυπων μεταναστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία αυτή όμως δεν έχει επικυρωθεί ούτε από την κυβέρνηση της Γουατεμάλας ούτε από το Κογκρέσο της χώρας.

Η συμφωνία αυτή σημαίνει ότι οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να ζητούν άσυλο στη χώρα που χαρακτηρίζεται «ασφαλής» πριν φθάσουν στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει αφήσει να γίνει γνωστό ότι συζητείται παρόμοια συμφωνία με την Ονδούρα, ωστόσο ο Ροσάλες διέψευσε πως εξετάζεται οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο από την κυβέρνηση του Χουάν Ορλάντο Ερνάντες.

«Αντίθετα με ό,τι αναφέρουν ορισμένα δημοσιεύματα, στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ δεν εξετάζεται [το ενδεχόμενο] η Ονδούρα να χαρακτηριστεί ασφαλής τρίτη χώρα» επέμεινε ο επικεφαλής της διπλωματίας της κεντροαμερικανικής χώρας μέσω Twitter. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην περιφερειακή ασφάλεια, στην προώθηση των επενδύσεων και της νόμιμης μετανάστευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης