Σε κάθε άλλη περίπτωση, η λαμπρή θητεία στην εισαγγελία διαφθοράς μίας χώρας που πλήττεται σκληρά από τη μάστιγα σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής και της οικονομικής ζωής, με μία ειδίκευση στην διασπάθιση ευρωπαϊκών πόρων, θα ήταν σοβαρό ατού για έναν υποψήφιο για το πόστο του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα, με αποστολή την καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αφού έγινε στα 33 της χρόνια η νεότερη γενική εισαγγελέας της Ρουμανίας, το 2006, η Λάουρα Κοντρούτα Κεβέσι ανέλαβε το 2013 την ηγεσία της Εθνικής Υπηρεσίας κατά της Διαφθοράς και εξαπέλυσε έναν απηνή πόλεμο κατά της διαφθοράς στην χώρα της φέρνοντας εις πέρας υποθέσεις που αφορούσαν πολιτικούς ολόκληρου του φάσματος, επιχειρηματίες και δικαστικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την έχει ορίσει υποψήφια για την θέση του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα και βρίσκεται πλέον στην short list , μαζί με τον Γάλλο δικαστικό Ζαν-Φρανσουά Μπονέρ, που έχει όμως και ένα άλλο σοβαρό ατού: την υποστήριξη της κυβέρνησής του στο μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πλήρωση της θέσης.

Στην περίπτωση της Λάουρα Κοντρούτα Κεβέσι, η ρουμανική κυβέρνηση σαμποτάρει την υποψηφιότητά της. Μαζί με μία σειρά κυβερνήσεων χωρών μελών της Ενωσης. Ορισμένες θέλουν να αποφύγουν τις αναπόφευκτες εντάσεις που θα προκύψουν εάν πάρει την θέση. Και άλλες, κατά κανόνα κυβερνήσεις χωρών της ανατολικής Ευρώπης, θα προτιμούσαν να αποφύγουν μία σταυροφόρο κατά της διαφθοράς στο πόστο του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα θα επαναληφθούν όταν θα συγκροτηθεί το νέο Κοινοβούλιο που προέκυψε από τις ευρωεκλογές. Ομως, ευρωπαίοι διπλωμάτες δεν κρύβουν ότι η καλύτερη λύση θα ήταν η επιλογή του Ζαν-Φρανσουά Μπονέρ, που έχει το πλεονέκτημα μίας όχι τόσο φορτισμένης υποψηφιότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς εισήχθησαν στη Ρουμανία το 2004 στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του Βουκουρεστίου με την Ε.Ε.

«Ολα άλλαξαν το 2004…Πριν δεν άκουγα για σημαντικές υποθέσεις με την συμμετοχή σημαντικών ανθρώπων. Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι ήταν πιο έντιμοι πριν. Δεν πραγματοποιούνταν έρευνες εναντίον τους , γιατί αυτό δεν μπορούσες να το κάνεις…Ηταν πολύ δύσκολο να κάνεις έρευνα για κάποιον από το κόμμα του υπουργού Δικαιοσύνης. Δεν μπορούσες να το κάνεις», δηλώνει η Ρουμάνα δικαστικός.

Από την θέση της γενικής εισαγγελέως και στην συνέχεια της επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας κατά της Διαφθοράς καταπιάστηκε με υποθέσεις που αφορούσαν τις δραστηριότητες υπουργών, βουλευτών, γερουσιαστών, δημάρχων, τοπικών συμβουλίων, πλούσιων επιχειρηματιών…Η υπηρεσία της διεξήγε περί τις 1.000 έρευνες τον χρόνο, που κατέληγαν σε απαγγελία κατηγοριών κατά 900 περίπου προσώπων.

«Πριν από το 2004, κανείς δεν μπορούσε να τους αγγίξει, διότι ακόμη και όταν εισαγγελείς και αστυνομία είχαν την πρόθεση να ανοίξουν έρευνες, οι επικεφαλής τους μπορούσαν να σταματήσουν κάθε ενέργεια».

Μετά το 2004, «όλα άλλαξαν λόγω της αποτελεσματικότητας της δικαστικής εξουσίας», λέει.

Η Ρουμανία δεν είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πλήττεται από την διαφθορά στα υψηλά κλιμάκια της εξουσίας και των επιχειρήσεων. Ομως οι διαστάσεις του φαινομένου αποκαλύφθηκαν χάρις την αποτελεσματικότητα των θεσμών της δικαιοσύνης, και ειδικότερα της Εθνικής Υπηρεσίας κατά της Διαφθοράς.

Το 2017, την εξουσία ανέλαβε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Και τότε άρχισαν και τα πισωγυρίσματα στις μεταρρυθμίσεις του 2004 κατά της διαφθοράς. Ακολούθησαν διαδηλώσεις που ανάγκασαν την κυβέρνηση να υποχωρήσει στις ρυθμίσεις για την μείωση των ποινών για καταχρήσεις αξιωματούχων. Ομως στο τέλος η ρουμανική κυβέρνηση κατόρθωσε να περάσει τους νόμους που αλλοίωναν τις μεταρρυθμίσεις του 2004 πλήττοντας το κράτος δικαίου.

Επί πέντε χρόνια που η Λάουρα Κοντρούτα Κεβέσι παρέμεινε επικεφαλής, η ρουμανική επιχείρηση «καθαρά χέρια» αντήχησε στην Ευρώπη. Στην χώρα της, κατηγορήθηκε για «κυνήγι μαγισσών». Απελύθη τον περασμένο χρόνο και κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας, δωροδοκία, ψευδομαρτυρία…

Τον περασμένο μήνα, ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο Λίβιου Ντραγκνέα, φυλακίσθηκε για τριάμισι χρόνια σε μία υπόθεση διαφθοράς που ερεύνησε και έφερε εις πέρας η υπό την Κεβέσι Εθνική Υπηρεσία κατά της Διαφθοράς.

Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες που η ρουμανική κυβέρνηση είχε προωθήσει εναντίον της εισαγγελέως, αίροντας και τις περιοριστικές ρυθμίσεις εναντίον της, όπως η απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Η Λάουρα Κοντρούτα Κεβέσι βρίσκεται πλέον σε κατώτερο πόστο της δικαιοσύνης και ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να ασχοληθεί με την πολιτική.

Θα αντιμετωπίσει με υπομονή τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πλήρωση του πόστου του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα.

«Το βέβαιο είναι ότι είμαι μία υποψήφια που δεν έχει την υποστήριξη του ρουμανικού κράτους…και κατά τις διαπραγματεύσεις η υποστήριξη που δίνει ή δεν δίνει η κυβέρνηση της Ρουμανίας έχει σημασία», παραδέχεται.

«Αυτή η δουλειά δεν είναι μόνο για μένα, είναι για την χώρα, για το δικαιικό σύστημα και για όλους τους Ρουμάνους που υποστηρίζουν τον αγώνα κατά της διαφθοράς», λέει απευθυνόμενη προς τις Βρυξέλλες.

«Κάποτε έπαιζα μπάσκετ και υπήρχαν περιπτώσεις που κέρδισα σημαντικά παιγνίδια το τελευταίο δευτερόλεπτο»…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης