Είκοσι άνθρωποι βρίσκονται υπό κράτηση από την αστυνομία σήμερα Πέμπτη 19 Νοεμβρίου στη Βαρσοβία, μία ημέρα μετά τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε εκεί χθες, Τετάρτη, κατά της απόπειρας να αυστηροποιηθεί περαιτέρω η νομοθεσία της χώρας για τις αμβλώσεις.

Οι 13 εξ αυτών συνελήφθησαν για διάπραξη ποινικών αδικημάτων, όπως επίθεση σε αστυνομικούς, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Βαρσοβίας Σιλβέστερ Μαρτσάκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η χθεσινή διαμαρτυρία ήταν παράνομη στο πλαίσιο των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για τον κορωνοϊό και πως δεν είχε ειρηνικό χαρακτήρα.

Χθες, Τετάρτη, το βράδυ, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της Βαρσοβίας εναντίον της απόπειρας να αυστηροποιηθεί ο νόμος της χώρας περί αμβλώσεων.

Η διαμαρτυρία, την οποία οργάνωσε η Nationwide Women’s Strike, αρχικά ήταν σχεδιασμένο να έχει τη μορφή αποκλεισμού του κτηρίου του κοινοβουλίου, όμως στη διάρκεια της ημέρας οι δυνάμεις της τάξης είχαν αποκλείσει την πρόσβαση σε αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελικά οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Βαρσοβίας και συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν έξω από το κτήριο της δημόσιας τηλεόρασης TVP.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να αντιμετωπίσει την εχθρική συμπεριφορά των διαδηλωτών, όπως η ίδια ανέφερε σε λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Φιλοκυβερνητικοί πολιτικοί έχουν κατηγορήσει εξάλλου επανειλημμένα τους διαδηλωτές ότι απειλούν τη δημόσια ασφάλεια επειδή συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι διαδηλωτές στρέφονται κατά της απόφασης που εξέδωσε τον Οκτώβριο το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, σύμφωνα με την οποία οι αμβλώσεις που γίνονται εξαιτίας ανίατων συγγενών ελαττωμάτων, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από το σύνδρομο Ντάουν μέχρι θανατηφόρες ασθένειες, είναι παράνομες βάσει του συντάγματος.

Συνεπεία της απόφασης θα απαγορευτούν σχεδόν όλες οι αμβλώσεις στη χώρα, αν και η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί ώστε να τεθεί σε ισχύ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης