Ο Βρετανός Ελ Σαφί Ελσεΐχ, μέλος μιας ομάδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), εν ονόματι «Beatles», που αποκεφάλισε αμερικανούς αιχμαλώτους στο Ιράκ και στη Συρία, κρίθηκε ένοχος σήμερα από αμερικανικό δικαστήριο για τον ρόλο του στις απαγωγές και στις εκτελέσεις.

Το «Beatles» ήυαν ένα παρατσούκλι που χρησιμοποιούσαν οι όμηροι των τζιχαντιστών για τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας λόγω της χαρακτηριστικής βρετανικής προφοράς τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 33χρονος κατηγορούμενος ως μέλος της ομάδας αυτής, ο Ελ Σαφί  Ελσεΐχ δικάστηκε στην Αλεξάνδρεια, κοντά στην Ουάσινγκτον, για τον ρόλο του στην απαγωγή και τον θάνατο των δημοσιογράφων Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ, όπως και των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας Κέιλα Μίλερ και Πίτερ Κάσιγκ.

Αφού κρίθηκε ένοχος, αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο 33χρονος Βρετανός επέλεξε να παραμείνει σιωπηλός καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που διήρκεσε περίπου δύο εβδομάδες. Μέσω του δικηγόρου του, παραδέχθηκε ότι εντάχθηκε στις τάξεις του ISIS, ενώ αρνήθηκε ότι ήταν ένας από τους «Beatles».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ελ Σαφί  Ελσεΐχ ήταν ο «Ringo», ενώ ορισμένοι όμηροι πίστευαν ότι ήταν ο «George». Ποτέ δεν αναγνωρίστηκε πραγματικά από πρώην αιχμαλώτους ως ένα από τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας, καθώς δεν τα είχαν δει ποτέ χωρίς κουκούλα.

Ωστόσο, το 2018 είχε παραδεχτεί σε δημοσιογράφους ότι είχε συμπεριφερθεί χωρίς «συμπόνια» σε αιχμαλώτους που ήταν υπό την επίβλεψη του ίδιου και των δύο «φίλων» του, που είχε γνωρίσει στο Λονδίνο, του Μοχάμεντ Εμουάζι και του Αλεξάντα Κότι.

Μαζί με τον τελευταίο είχε συλληφθεί ο Ελ Σάφι  Ελσεΐχ το 2018 από τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία. Μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ για να δικαστούν, αλλά ο Κότι επέλεξε να παραδεχθεί την ενοχή του και η ποινή θα ανακοινωθεί στις 29 Απριλίου.

Το τρίτο μέλος της ομάδας, ο Μοχάμεντ Εμουάζι, σκοτώθηκε σε επίθεση με drones το 2015. Είχε το παρατσούκλι «Τζιχάντι Τζον», αφότου αναγνωρίστηκε μετά την εμφάνισή του με χασαπομάχαιρο σε προπαγανδιστικό βίντεο του Ισλαμικού Κράτους με αποκεφαλισμούς δυτικών ομήρων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης