Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα του Ιράκ την παραμονή της μουσουλμανικής εορτής της θυσίας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 35 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.

Ανάμεσα στα θύματα είναι τουλάχιστον 15 γυναίκες και παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανάρτησή του στο κανάλι του στην πλατφόρμα Telegram, το ΙΚ ανέφερε ότι την επίθεση διέπραξε βομβιστής-καμικάζι, ο οποίος, κατ’ αυτό, ονομαζόταν Αμπού Χάμζα αλ Ιράκι.

Η επίθεση διαπράχθηκε σε κατάμεστη αγορά στη σιιτική γειτονιά Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης την παραμονή της μεγάλης γιορτής της θυσίας (Έιντ αλ Άντχα), διευκρίνισαν πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας και σε νοσοκομεία. Πέρα από τους 35 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους άλλοι τουλάχιστον 60 τραυματίστηκαν και ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς όσο περνούν οι ώρες, καθώς αρκετά από τα πρόσωπα που διακομίστηκαν στα νοσοκομεία βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Μουστάφα αλ Καντίμι προέδρευσε σε έκτακτη σύσκεψη με κορυφαία στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας με αντικείμενο την επίθεση, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ καταδίκασε μέσω Twitter το «αποτρόπαιο έγκλημα», το ότι «έγιναν στόχος άμαχοι στη Σαντρ Σίτι την παραμονή της γιορτής της θυσίας», διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να καταδιώκει τους τζιχαντιστές ωσότου «να ξεριζωθεί η τρομοκρατία» στο Ιράκ.

Τον Απρίλιο, το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με ποσότητα εκρηκτικών σε αγορά της Σαντρ Σίτι στην οποία σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 20. Η σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση ανέλαβε επίσης την ευθύνη για την επίθεση στην αγορά της πλατείας Ταγιαράν στην κεντρική Βαγδάτη τον Ιανουάριο, όταν είχαν σκοτωθεί πάνω από τριάντα άνθρωποι. Αυτή η συγκεκριμένη ήταν η πιο πολυαίμακτη επίθεση καμικάζι σε διάστημα τριών ετών.

Οι βομβιστικές επιθέσεις στην ιρακινή επικράτεια ήταν τρομακτικά συχνές ως το 2017, όταν η ιρακινή κυβέρνηση ανήγγειλε τη «νίκη» της επί των τζιχαντιστών του ΙΚ, που είχαν καταλάβει το 2014 με κεραυνοβόλα προέλαση αχανή τμήματα της Συρίας και του – δυτικού και βόρειου κυρίως – Ιράκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης