Ιράκ: Το κίνημα του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ νικητής των βουλευτικών εκλογών

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021, 23:57
Ιράκ: Το κίνημα του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ νικητής των βουλευτικών εκλογών

Το κίνημα του σιιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές της 10ης Οκτωβρίου στο Ιράκ, και έγινε η πρώτη ομάδα στο Κοινοβούλιο με 73 έδρες, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Σχεδόν δύο μήνες μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, η εκλογική επιτροπή επιβεβαίωσε τη νίκη του κινήματος του Σαντρ επί της Συμμαχίας της Κατάκτησης, πολιτική βιτρίνα των βετεράνων φιλοϊρανών παραστρατιωτικών του Χασντ αλ-Σάαμπι που δεν έπαψε ποτέ να διαμαρτύρεται για νοθεία.

Τα οριστικά αποτελέσματα αναμένονταν εδώ και βδομάδες σε ένα κλίμα υποκείμενων εντάσεων που κλιμακώθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου με μια επίθεση με παγιδευμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον της κατοικίας του πρωθυπουργού Μουσταφά αλ-Καντίμι, από την οποία διέφυγε σώος και αβλαβής. Για την επίθεση δεν έγινε ανάληψη ευθύνης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαγδάτη, τα μέλη της εκλογικής επιτροπής ανέγνωσαν με τη σειρά τα ονόματα των 329 βουλευτών του νέου Κοινοβουλίου και τον αριθμό των ψήφων που έλαβε ο καθένας. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 44%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εστάλησαν στον Τύπο από την επιτροπή, το κόμμα του ισχυρού σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ κέρδισε 73 έδρες, επίδοση που το κατέστησε πρώτη ομάδα στο Κοινοβούλιο.

Η Συμμαχία της Κατάκτησης κερδίζει 17 έδρες έναντι 48 στο απερχόμενο Κοινοβούλιο.

Γα να διαμαρτυρηθούν για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών, υποστηρικτές του Χασντ αλ-Σάαμπι οργανώνουν εδώ και εβδομάδες καθιστική διαμαρτυρία σε μια από τις εισόδους της Πράσινης Ζώνης, προσπαθώντας μερικές φορές να εισχωρήσουν με τη βία σε αυτόν τον αυστηρά φρουρούμενο τομέα στον οποίο βρίσκονται κυβερνητικά όργανα και πρεσβείες.

Παρά μια συμβολική αποτυχία, το Χασντ αλ-Σάαμπι παραμένει βασικός παράγοντας στην πολιτική σκηνή, έχοντας ισχυρή υποστήριξη από το Ιράν και τους 160.000 μαχητές του που προσχώρησαν στις τακτικές δυνάμεις. Ο μεγάλος Ιρανός σιίτης γείτονας ασκεί μεγάλη επιρροή στο Ιράκ.

Το Χασντ έκανε την είσοδό του για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο το 2018, μετά τις νίκες εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και έχοντας διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ήττα της.

Μπορεί επίσης να υπολογίζει στο παιχνίδι των συμμαχιών: ένας από τους βασικούς εταίρους του, ο πρώην πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι, έκανε αξιοσημείωτη πρόοδο, ο "συνασπισμός του του Κράτους Δικαίου" κέρδισε 33 έδρες.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021, 23:57