Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν ανέλαβε τελικά την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με ανάρτηση στον λογαριασμό της εξτρεμιστικής, τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Telegram. Η ανακοίνωση αναφέρει πως οι επιθέσεις τραυμάτισαν και σκότωσαν περίπου 160 άτομα, ενώ συνοδεύεται από φωτογραφία του βομβιστή αυτοκτονίας που προκάλεσε τη μία τουλάχιστον φονική έκρηξη. 

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το προπαγανδιστικό όργανό του, το Amaq, το Ισλαμικό Κράτος καυχιέται ότι ένας μαχητής του πλησίασε σε απόσταση «μικρότερη των πέντε μέτρων» από τους Αμερικανούς στρατιώτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βομβιστής αυτοκτονίας «κατάφερε να φτάσει σε μια μεγάλη συγκέντρωση μεταφραστών και συνεργατών του αμερικανικού στρατού» στο «Στρατόπεδο Μπαράν» κοντά στο αεροδρόμιο «και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, σκοτώνοντας περίπου 60 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 100 άλλους, συμπεριλαμβανομένων και μαχητών Ταλιμπάν», αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κανάλι του Amaq στο Telegram.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό τουλάχιστον 60 Αφγανοί σκοτώθηκαν και ακόμη 150 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις βομβιστικές επιθέσεις, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους 12 Αμερικανοί στρατιώτες. 

Οι ΗΠΑ είχαν ήδη αναφέρει πως θεωρούν τον ISIS του Χορασάν υπεύθυνο για τις εκρήξεις, ενώ διάφορες χώρες προειδοποιούν ήδη για υψηλό κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων στην Καμπούλ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι σε επαφή με περίπου 1.000 Αμερικανούς που παραμένουν στο Αφγανιστάν και πάνω από τα δύο τρίτα αυτών δήλωσαν στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ότι δρομολογούν την αποχώρησή τους από τη χώρα. 

Οι ΗΠΑ «δεν θα πτοηθούν» από τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν καθώς τουλάχιστον 12 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις επιθέσεις αυτές, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στα αγαπημένα πρόσωπα και τους συναδέλφους όλων εκείνων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην Καμπούλ σήμερα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Όστιν. «Δεν θα αποθαρρυνθούμε από την αποστολή που έχουμε αναλάβει», συμπλήρωσε.

Για «υψηλό κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης» γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ προειδοποίησε απόψε το Φόρεϊν Όφις της Βρετανίας.

«Η κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια στο Αφγανιστάν παραμένει εξαιρετικά ρευστή. Υπάρχει μια συνεχιζόμενη και μεγάλη απειλή τρομοκρατικής επίθεσης. Μην ταξιδεύετε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι», αναφέρει η ταξιδιωτική οδηγία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Άντονι Μπλίνκεν και του εξέφρασε τα συλλυπητήρια της βρετανικής κυβέρνησης για τον θάνατο Αμερικανών στρατιωτών στην Καμπούλ.

«Πλήρωσαν την υπέρτατη θυσία ενώ βοηθούσαν άλλους να φτάσουν στην ασφάλεια. Θέλω επίσης να εκφράσω συλλυπητήρια στις οικογένειες όλων των Αφγανών που σκοτώθηκαν η τραυματίστηκαν. Είναι τραγικό που ενώ αναζητούσαν την ασφάλεια υπέφεραν στα χέρια των τρομοκρατών», πρόσθεσε.

Τι είναι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν

Το Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν (ISIS-K ή ISKP) έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις αιματηρότερες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν. Στοχοθετεί κυρίως μουσουλμάνους που θεωρεί αιρετικούς, ιδίως τους σιίτες. Τον Αύγουστο του 2019 εξαπέλυσε επίθεση σε έναν σιιτικό γάμο στην Καμπούλ, σκοτώνοντας 91 ανθρώπους. Μολονότι το ISIS-K και οι Ταλιμπάν είναι και οι δύο σουνιτικές, ισλαμιστικές οργανώσεις, οι σχέσεις μεταξύ τους είναι ανταγωνιστικές και αμοιβαία εχθρικές.

Νωρίτερα σήμερα, αναλυτές στον τομέα της ασφάλειας επισήμαναν ότι η δραστηριότητα του ISIS-K διακόπηκε απότομα εδώ και 12 ημέρες, ένδειξη ότι προετοίμαζε κάποια μεγάλη επιχείρηση, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Η προειδοποίηση αυτή ωστόσο δεν απέτρεψε πολλούς Αφγανούς που συνέχισαν να συρρέουν στο αεροδρόμιο για να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο. «Θα περιμένω μέχρι να κλείσει το αεροδρόμιο», είπε νωρίτερα ένας άνδρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Χαμίντ και ότι εργαζόταν για κάποιο υπουργείο πριν να καταλάβουν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν. «Θα δώσουν τη δουλειά μας στους δικούς τους. Πώς θα φροντίσω την οικογένειά μου;» διερωτήθηκε, καθώς δεν τον καθησύχασε η διαβεβαίωση των Ταλιμπάν ότι οι πολίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.

Ο γγ του ΟΗΕ συγκαλεί συνεδρίαση των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για το Αφγανιστάν την Δευτέρα, με τη συμμετοχή των διπλωματικών αντιπροσώπων της Βρετανίας, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας, δηλαδή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που διαθέτουν δικαίωμα βέτο, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Σε αδιέξοδο η επιχείρηση εκκένωσης από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν

Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η επιχείρηση εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις που προκάλεσαν πανικό. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διαμηνύει πως η επιχείρηση εκκένωσης του ΗΚ θα συνεχιστεί παρά τις επιθέσεις, με δηλώσεις του μετά την έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής κρίσεων.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν επιδεινώθηκε ραγδαία και κυρίως γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι ιδιαίτερα τεταμένη, εκτίμησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, από το Δουβλίνο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Αντιμετωπίζουμε μια πολύ τεταμένη κατάσταση», είπε ο Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μίχολ Μάρτιν, προτρέποντας όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η Γαλλία προσπαθεί ακόμη να απεγκλωβίσει «πολλές εκατοντάδες» ανθρώπους από το Αφγανιστάν και θα κάνει «τα μέγιστα» για να τα καταφέρει, όμως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα πετύχει τον στόχο αυτό, λόγω της κατάστασης στο αεροδρόμιο, πρόσθεσε. «Τη στιγμή που μιλάμε, έχουμε 20 λεωφορεία με ανθρώπους με διπλή υπηκοότητα και με Αφγανούς τους οποίους θέλουμε να επαναπατρίσουμε», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αυτό σημαίνει πως «πολλές εκατοντάδες άνθρωποι ακόμη διατρέχουν κίνδυνο». Ορισμένα από τα λεωφορεία αυτά βρίσκονται στην πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ και είναι σε εξέλιξη συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για το πώς θα απομακρυνθούν οι άνθρωποι από τη χώρα, συνέχισε.

Για λόγους ασφαλείας, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στο Αφγανιστάν, ο Νταβίντ Μαρτινόν, θα επιστρέψει εντός των επόμενων ημερών στο Παρίσι και θα συνεχίσει να εργάζεται από τη γαλλική πρωτεύουσα, εξήγησε ο Μακρόν.

Η Νορβηγία δεν μπορεί πλέον να συνδράμει στην απομάκρυνση των εναπομεινάντων υπηκόων της από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ίνε Μαρί Έρικσεν, έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Οι πύλες στο αεροδρόμιο είναι ήδη κλειστές και δεν είναι πλέον εφικτό να εισέλθουν άνθρωποι», τόνισε η Έρικσεν στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2. Ανάμεσα στις χώρες που σταματούν την απομάκρυνση πολιτών και η Γερμανία.

Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν θα συνεχιστούν “μέχρι το τέλος της αποστολής” των ΗΠΑ που έχει προγραμματιστεί στις 31 Αυγούστου, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, διαψεύδοντας ότι οι επιχειρήσεις μπορεί να ολοκληρωθούν “εντός 36 ωρών”.

“Θα συνεχίσουμε να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους μέχρι το τέλος της αποστολής”, έγραψε στο Τwitter ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

“Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από την Καμπούλ δεν θα τελειώσουν εντός 36 ωρών”, δήλωσε.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες, που εγγυώνται την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, πρέπει να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν έως την Τρίτη, καταληκτική ημερομηνία της πλήρους αποχώρησής τους την οποία όρισε και επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν. Η αποχώρηση, για να ολοκληρωθεί μέχρι τότε, θα έπρεπε να αρχίσει νωρίτερα, και καθίσταται πλέον πιο περίπλοκος ο απεγκλωβισμός ξένων και Αφγανών που πιστεύεται ότι κινδυνεύουν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου.

Ο ρυθμός των αναχωρήσεων, που δεν είχε σταματήσει να επιταχύνεται τις τελευταίες ημέρες, άρχισε να επιβραδύνεται.

Πολλές χώρες σύμμαχοι των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επίκειται το τέλος των δικών τους επιχειρήσεων. Ορισμένες, όπως ο Καναδάς, σταμάτησαν ήδη τις επιχειρήσεις τους για τον απεγκλωβισμό πολιτών τους και Αφγανών που συνεργάστηκαν με τις κυβερνήσεις τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης