Αεροσκάφη Eurofighters της ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας θα φθάσουν στη Βουλγαρία για μια κοινή αποστολή εναέριας αστυνόμευσης με την Πολεμική Αεροπορία της Βουλγαρίας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Ντιμίταρ Στογιάνοφ σε ενημέρωση Τύπου.

Ο Στογιάνοφ δήλωσε: “Αναμένουμε τους συναδέλφους μας από την Ισπανία να φθάσουν με έως και οκτώ αεροσκάφη Eurofighter την 1η Νοεμβρίου και να παραμείνουν έως την 23η Δεκεμβρίου”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Αυτή θα είναι μια κοινή αποστολή εναέριας αστυνόμευσης, δεν θα πραγματοποιηθεί μόνο από την ισπανική Πολεμική Αεροπορία. Είχε πραγματοποιηθεί στο παρελθόν με την Ισπανία και την Ιταλία”, πρόσθεσε ο Στογιάνοφ.

Παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο έλαβε σήμερα δύο ακόμη σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την αμυντικές ικανότητες της Βουλγαρίας.

“Μια από τις αποφάσεις αφορά το άνοιγμα λογαριασμού συσσώρευσης για το πρόγραμμα των μαχητικών F-16. Αυτή ήταν μια από τις δεσμεύσεις του υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ο λογαριασμός αυτός είναι εξαιρετικά σημαντικός για το υπουργείο γιατί, όπως γνωρίζετε, τα κονδύλια που έχουν απομείνει στο τέλος του έτους επιστρέφουν στον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης. Ένας λογαριασμός συσσώρευσης θα επιτρέπει αυτά τα κονδύλια να παραμείνουν στο υπουργείο Άμυνας, και θα είναι διαφορετικά και ξεχωριστά από τα κονδύλια που διατίθενται κάθε χρόνο”, δήλωσε ο Στογιάνοφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δεύτερη απόφαση του υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου που λήφθηκε σήμερα αφορά το άνοιγμα λογαριασμού στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης. Αποφάσεις για τον σκοπό αυτό ελήφθησαν το 2021 και το 2022, αλλά και το 46ο και το 47ο κοινοβούλιο διαλύθηκαν προτού επικυρώσουν τη διεθνή συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Άμυνας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα αυτού, η Βουλγαρία έχασε πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. ‘Ένα τεράστιο ποσό για το υπουργείο Άμυνας, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ο Στογιάνοφ, και πρόσθεσε: “Αυτό θα μας βοηθήσει να κερδίσουμε τόκους για τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια που καταβλήθηκαν προκαταβολικά για τα οκτώ μαχητικά F-16 το 2019”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης