Η ισραηλινή δικαιοσύνη ανέβαλε την Τετάρτη μια ακρόαση σχετικά με το μέλλον παλαιστινιακών οικογενειών που απειλούνται με εκδίωξη από Ισραηλινούς εποίκους στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, λίγες εβδομάδες μετά μια παρόμοια υπόθεση που προκάλεσε έκρηξη βίας.

Σχεδόν 40 Παλαιστίνιοι απειλούνται με έξωση από τα σπίτια τους προκειμένου να ωφεληθούν έποικοι στη συνοικία Σιλουάν, που βρίσκεται κοντά στην Παλιά Πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τετάρτη, το περιφερειακό δικαστήριο της Ιερουσαλήμ αποφάσισε να αναβάλει την ακρόαση γι’ αυτή την υπόθεση ώστε να έχει χρόνο να εξετάσει ένα αίτημα των οικογενειών που ζητούν “τη γνώμη του γενικού εισαγγελέα”, δήλωσε ο δικηγόρος τους Γιαζίντ Καουάρ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Είναι προφανές ότι η (ισραηλινή) κυβέρνηση υποστηρίζει το σχέδιο των εποίκων και επομένως ο γενικός εισαγγελέας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του”, κατηγόρησε.

Σύμφωνα με τον Γιαζίντ Καουάρ, το δικαστήριο μπορεί να ανακοινώσει την απόφασή του εντός της εβδομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Τετάρτη υπέρ των οικογενειών αυτών μπροστά από το δικαστήριο, όπου είχαν αναπτυχθεί πολλοί Ισραηλινοί αστυνομικοί, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο επίκεντρο της δίκης: η ιδιοκτησία της γης όπου είναι χτισμένα σπίτια στα οποία ζουν Παλαιστίνιοι, αλλά την οποία εποφθαλμιούν έποικοι, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τομέα της πόλης, παράνομα κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό νόμο, εάν Εβραίοι μπορούν να αποδείξουν ότι η οικογένειά τους ζούσε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ πριν από τον πόλεμο του 1948, μπορούν να ζητήσουν να τους αποδοθεί το “δικαίωμά τους στην ιδιοκτησία”. Ωστόσο, δεν υπάρχει αντίστοιχος νόμος για τους Παλαιστίνιους που έχασαν την περιουσία τους κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Στις 9 Μαΐου, δικαστήριο της Ιερουσαλήμ ανέβαλε σημαντική ακρόαση σε παρόμοια υπόθεση για άλλη συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τη Σέιχ Τζάρα, όπου διαδηλώσεις υποστήριξης των οικογενειών σημαδεύτηκαν από συμπλοκές με την ισραηλινή αστυνομία.

Συμπλοκές ξέσπασαν στη συνέχεια στην Πλατεία των Τζαμιών, τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ και τον ιερότερο τόπο του Ιουδαϊσμού, μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων.

Με εκατοντάδες τραυματίες, οι περισσότεροι μεταξύ αυτών Παλαιστίνιοι, οι συγκρούσεις ήταν το πρελούδιο ενός πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς που διοικεί τη Γάζα.

Από τις 10 έως τις 21 Μαΐου, 254 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους 66 παιδιά και μαχητές, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Στο Ισραήλ, οι ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα σκότωσαν 12 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, μια έφηβη και έναν στρατιώτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης