Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης κοντά στην πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ, σύμφωνα με το Γερμανικό Κέντρο Γεωεπιστημών (GFZ)

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χιλιόμετρα, με βάση την ίδια πηγή. Το τηλεοπτικό δίκτυο N1 επεσήμανε ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην πόλη Πέτρινια, 50 χιλιόμετρα από το Ζάγκρεμπ, και μετέδωσε εικόνες από διασώστες να ανασύρουν ζωντανούς έναν άνδρα και ένα παιδί από τα ερείπια ενός κτηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νεώτερος απολογισμός του σεισμού το βράδυ της Τρίτης ανέβαζε στους 7 τους νεκρούς και στους 26 τους τραυματίες.

«Μέχρι στιγμής, στα περίχωρα της πόλης Γκλίνα έχουμε πέντε θύματα. Μαζί με το (12χρονο) κορίτσι από την Πέτρινια, τα θύματα είναι συνολικά έξι», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τόμο Μέντβεντ. Αργότερα η  σορός ενός άνδρα που βρέθηκε στα χαλάσματα της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου ανέβασε στα 7 τα θύματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, τα πέντε από τα θύματα είναι όλοι τους άνδρες από το χωριό Μάγισκε Πόλιανε, κοντά στην Γκλίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλοι 20 πιο ελαφρά.

«Η έρευνα στα συντρίμμια συνεχίζεται», ανέφερε η αστυνομία.

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος έσπευσε στην Πέτρινια, ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή ορισμένοι κάτοικοι της πόλης γιατί «δεν είναι ασφαλές να βρίσκονται εδώ».

Ο κροατικός Ερυθρός Σταυρός αναφέρει πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή της Πέτρινια. Κάποιες πηγές διευκρινίζουν πως έχουν καταρρεύσει ολόκληρα κτήρια. 

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την ανατολική ακτή της Αδριατικής, στη Σλοβενία, τη Βοσνία και τη Σερβία. Επίσης η Σλοβενία έκλεισε έναν πυρηνικό σταθμό. Βάσει μαρτυριών που επικαλείται το EMSC, έχουν καταγραφεί σημαντικές ζημιές κυρίως στην κωμόπολη Πετρίνια. Μέχρι το απόγευμα, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές είχαν χάσει τη ζωή τους 5 άτομα. Τον θάνατο ενός παιδιού στην Πετρίνια επιβεβαίωσε ο δήμαρχος της πόλης, Ντάρινκο Ντούμποβιτς, ενώ υπάρχουν αναφορές για τραυματίες σε τουλάχιστον τρεις πόλεις.

Προβλήματα καταγράφηκαν και στην ηλεκτροδότηση σε περιοχές της Κροατίας. Στην Πετρίνια μετέβησαν  εσπευσμένα ο πρόεδρος Μιλάνοβιτς και ο πρωθυπουργός Πλένκοβιτς.

Χθες Δευτέρα σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην κεντρική Κροατία και πάλι κοντά στην Πέτρινια. Τον Μάρτιο σεισμός 5,3 βαθμών έγινε στο Ζάγκρεμπ, προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων 27.

 

 

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης