Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προετοιμάζει το «χειμερινό σχέδιο» για να αποτρέψει το τρίτο κύμα της πανδημίας. Στην Ιταλία, οι εφημερίδες, οι τηλεοράσεις και οι πολιτικοί αναφέρονται στο χριστουγεννιάτικο δείπνο και στις διακοπές για σκι, την ώρα που το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης καθυστερεί σημαντικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα η Ρώμη έχει συγκεκριμένες ευθύνες σε άλλα θέματα. Για παράδειγμα, στο σχέδιο για τα νοσοκομεία. Κατασκευάζονται υπαίθρια νοσοκομεία στην επαρχία ή σε εκθεσιακούς χώρους στο Μιλάνο, αλλά πού θα βρεθούν οι γιατροί και οι νοσοκόμοι;

Το σχέδιο για την Υγεία και τις νέες δομές καθυστερεί έξι μήνες, δεδομένου ότι το κυβερνητικό διάταγμα του Κόντε χρονολογείται από τον Μάιο του 2020, ενώ η επίσημη ανακοίνωση δημοσιεύτηκε την 1η Οκτωβρίου. Το αποτέλεσμα είναι ότι προφανώς οι εμπλεκόμενες εταιρείες έχουν μπλέξει στη γραφειοκρατία και γι’ αυτό δεν ξεκινά το έργο. Ωστόσο, αν τα σχέδια είχαν ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι, τώρα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα και δεν θα υπήρχε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Επίσης, εάν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο για τα σχολεία νωρίτερα, τον Ιούλιο, σήμερα δεν θα υπήρχαν χιλιάδες αναπληρωτές δάσκαλοι που δεν έχουν ακόμη λάβει τους μισθούς τους. Επιπλέον ο αριθμός των παιδιών στις τάξεις δεν έχει μειωθεί. Ακόμα εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί που φοβούνται, με αποτέλεσμα τις σοβαρές οργανωτικές δυσκολίες για τους διευθυντές. Για παράδειγμα, η παραίτηση εκείνων των δασκάλων που φοβούνται να μη μολυνθούν ή η ανάγκη για νέο προσωπικό επειδή το παλιό μπαίνει σε καραντίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον ο διαγωνισμός για την πρόσληψη εκπαιδευτικών έπρεπε να πραγματοποιηθεί όταν τα κρούσματα ήταν σε χαμηλό επίπεδο, το καλοκαίρι, και όχι μετά από την ανησυχία όλων των υποψηφίων για την υγεία τους.

Η Ιταλία είναι η χώρα της ΕΕ που έχει άμεση ανάγκη να χρησιμοποιήσει τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, περίπου 208 δισ. ευρώ. Ακόμη όμως στις Βρυξέλλες δεν έχει γίνει καμία διαδικασία, αφού δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός. Έτσι, λοιπόν, η ανησυχία για το μέλλον της χώρας είναι έντονη και εκφράζεται και από ευρωπαϊκούς κύκλους.

Οι ισχυρότερες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, θα περίμεναν μεγαλύτερη συνέπεια από την Ιταλία, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Μόνο ένα γενικό αίτημα υπάρχει για συνεισφορές στα υπουργεία, το οποίο φθάνει στα 35 δισ. ευρώ.

Εν ολίγοις, το καλοκαίρι χάθηκε επειδή οι πολιτικοί δεσμεύτηκαν να ανοίξουν ξανά τις ντίσκο στη Σαρδηνία, με την επακόλουθη αύξηση των λοιμώξεων. Τώρα στη Ρώμη γίνεται υπερβολική συζήτηση για τα βουνά, το χιόνι, το σκι και το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, αντί για το πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα της ΕΕ.

Eπιμέλεια μετάφρασης: Χρήστος Μαζάνης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης