Ένα μέλος του επιτελείου της οργάνωσης ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), ο Λουίς Φερνάντο Ρεστρέπο, γνωστός επίσης με το προσωνύμιο «Μόνο Κλίντον», συνελήφθη στη Μεδεγίν, στη βορειοδυτική Κολομβία, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της χώρας Ιβάν Ντούκε.

Ο Ντούκε τόνισε πως ο Ρεστρέπο θεωρείται πως συνεργάζεται στενά με τον αρχηγό του ELN, τον Αντόνιο Γκαρσία, και συντονίζει τη δράση της οργάνωσης στα αστικά κέντρα. Κατηγορείται από τις αρχές της Κολομβίας κυρίως ότι ήταν εγκέφαλος της επίθεσης σε αστυνομικό τμήμα στη Μπαρανκίγια (βόρεια), όπου σκοτώθηκαν έξι αστυνομικοί και τραυματίστηκαν άλλοι 40 και πλέον τον Ιανουάριο του 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ELN, που εμφανίστηκε το 1964 και επισήμως χαρακτηρίζεται η τελευταία οργάνωση που συνεχίζει τον ανταρτοπόλεμο στην Κολομβία —μετά την υπογραφή το 2016 της συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην Μπογοτά και την τότε ακόμη πολύ ισχυρότερη οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC)— υπολογίζεται από τις αρχές ότι διαθέτει περίπου 2.300 μαχητές κι ευρύ δίκτυο υποστήριξης στις αστικές ζώνες.

Η οργάνωση, την οποία ίδρυσαν ριζοσπαστικοποιημένοι καθολικοί ιερείς εμπνεόμενοι από τις ιδέες του Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, δρα στο 10% των κοινοτήτων της Κολομβίας, κυρίως κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Βενεζουέλα και στις κολομβιάνικες ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό, εκτιμούν ερευνητές.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Μπογοτά και τον ELN παρέλυσαν πέρυσι, λίγες ημέρες πριν ο Ντούκε, πολιτικός που ανήκει στη σκληρή δεξιά, αναλάβει την προεδρία της χώρας. Τερματίστηκαν επισήμως τον Ιανουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης