Το Υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 858 κρούσματα του SARS-CoV-2 και άλλοι πέντε ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Καραϊβικής έφθασε μέχρι στιγμής τους 249 νεκρούς επί συνόλου 34.922 μολύνσεων.

Ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος του Υπουργείου Υγείας της Κούβας, σημείωσε ότι τα περισσότερα νέα θύματα είχαν υποκείμενα νοσήματα, ιδίως αρτηριακή υπέρταση και διαβήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτίμησε πως, παρ΄ ότι «η πίεση στα νοσοκομεία μειώνεται», δεν επιτρέπεται «εφησυχασμός».

Έπειτα από συνάντηση Κουβανών επιστημόνων με τον πρόεδρο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ με αντικείμενο την επιδημιολογική κατάσταση, ο Ραούλ Γκινοβάρτ, πρύτανης της Σχολής Μαθηματικών και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, εξέφερε παρόμοια άποψη.

«Τα μοντέλα υποδεικνύουν αύξηση των κρουσμάτων και κατά συνέπεια των ασθενών με βαριές μορφές (του COVID-19) και των θανάτων. Ωστόσο θα υπάρξει επίσης αύξηση των ασθενών που θα αναρρώσουν (…) η τάση είναι ότι ο επιπολασμός της ασθένειας θα μειώνεται» εκτίμησε. «Πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την επιδημιολογική δουλειά στις κοινότητες και να συμμορφωνόμαστε προς τα μέτρα, ως πρόσωπα και ως θεσμοί» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χώρα των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων, που μέχρι πρόσφατα χαρακτηριζόταν η καλή μαθήτρια της Περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, συνεχίζει να δυσκολεύεται να ελέγξει το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης