Σήμερα ξεκινάει το τελευταίο ταξίδι της εκδημούσης βασίλισσας Ελισάβετ , καθώς το φέρετρο της θα ταξιδέψει από το Μπαλμόραλ στο Παλάτι του Εδιμβούργου. Ένα ταξίδι αργό που θα διαρκέσει περίπου έξι ώρες, καλύπτοντας μια απόσταση 280 χιλιομέτρων.

Η σορός της αποθανούσης βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου θα αναχωρήσει στις 10:00 το πρωί (ώρα Αγγλίας) θα περάσει από τις πόλεις Αμπερντίν, Νταντί και Περθ, πριν φτάσει στο Εδιμβούργο. Την οδική διαδρομή αυτή αναμένεται να παρακολουθήσουν δεκάδες χιλιάδες άτομα, σε όλη την διανυόμενη απόσταση των 175 μιλίων. Όλοι οι δρόμοι κατά μήκος της διαδρομής θα παραμείνουν κλειστοί κατά τη διάρκεια της διέλευσης και όσοι πολίτες επιθυμούν να αφήσουν λουλούδια έχουν κληθεί να το κάνουν σε καθορισμένες περιοχές κατά μήκος της διαδρομής και να μην πετούν λουλούδια στη συνοδεία καθώς αυτή περνά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ανέφερε ότι θα ήταν μια ευκαιρία για τους ανθρώπους να «συγκεντρωθούν δημόσια και να αρχίσουν να σηματοδοτούν την κοινή απώλεια της χώρας μας»

«Ο θάνατος της Αυτής Μεγαλειότητας στο Κάστρο Μπαλμόραλ σημαίνει ότι η Σκωτία έχασε έναν από τους πιο αφοσιωμένους και αγαπημένους υπηρέτες της», πρόσθεσε για να συμπληρώσει στη συνέχεια. «Η θλίψη που έχουμε δει σε όλο τον κόσμο ήταν βαθιά συγκινητική. Θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρό να δούμε το φέρετρο της Αυτής Μεγαλειότητος να ξεκινά το ταξίδι του από το σπίτι της στο Aberdeenshire στο Παλάτι του Holyroodhouse στο Εδιμβούργο. Αναμένουμε ότι πολλοί, πολλοί άνθρωποι θα είναι πρόθυμοι να υποβάλουν τα σέβη τους και τους ζητάμε να τηρούν τους κανόνες δημόσιας ασφάλειας για την ασφάλεια όλων».

Το φέρετρο της βασίλισσας θα παραμείνει όλη τη νύχτα στην Αίθουσα του Θρόνου στο Παλάτι του Holyroodhouse, που αποτελεί την επίσημη κατοικία του Βρετανού μονάρχη στην πρωτεύουσα της Σκωτίας. Εκεί θα αποτίσουν φόρο τιμής τα μέλη προσωπικού του παλατιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αύριο Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί πομπή , ακολουθούμενη από τον βασιλιά Κάρολο και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, από το παλάτι προς τον καθεδρικό ναό του St Giles στο Εδιμβούργο, όπου το φέρετρο με τη σορό της Ελισάβετ θα παραμείνει για άλλες 24 ώρες προκειμένου το κοινό να μπορέσει να αποχαιρετήσει τη βασίλισσα, αποτίνοντας τα σέβη του στην εκλιπούσα.

Την Τρίτη η σορός της Ελισάβετ στο Λονδίνο

Την Τρίτη το φέρετρο της βασίλισσας θα μεταφερθεί οδικώς από τον καθεδρικό ναό στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου και στη συνέχεια θα αναχωρήσει με αεροπλάνο της RAF Northolt για το Λονδίνο, με τελικό προορισμό τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ θα συνοδεύσει η μοναδική κόρη της, πριγκίπισσα Άννα, όπως ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας αναμένεται να φθάσει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 20:00 το βράδυ της Τρίτης, με τον  βασιλιά Κάρολο Γ’ και τη βασίλισσα Καμίλα να  παρακολουθούν την άφιξή του.

Τη νύχτα της Τρίτης η σορός της Ελισάβετ θα παραμείνει στο Μπάκιγχαμ στην αίθουσα Bow Room.

Από την Τετάρτη η σορός της Ελισάβετ θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Λονδίνο, καθώς θα μεταφερθεί από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Westminster Hall, μετά τις 2 το μεσημέρι.

Το φέρετρό της θα είναι καλυμμένο με τη βασιλική σημαία  και θα μεταφερθεί πάνω σε κιλλίβαντα του Βασιλικού Λόχου ενώ θα συνοδεύεται από στρατιωτική παρέλαση καθώς και από μέλη της Βασιλικής Οικογένειας. Ο βασιλιάς Κάρολος θα ηγηθεί της πομπής. Μόλις το φέρετρο φτάσει στο Παλάτι του Ουέστμινστερ,  θα τοποθετήσουν επάνω του το αυτοκρατορικό στέμμα και το σκήπτρο.

Οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη διαδρομή κατά μήκος των Queen’s Gardens, The Mall, Horse Guards και Horse Guards Arch, Whitehall, Parliament Street, Parliament Square και New Palace Yard. Μια διαδρομή που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 40 λεπτά και θα καλυφθεί τηλεοπτικά με τις εικόνες να προβάλλονται στις μεγάλες τηλεοπτικές οθόνες που θα στηθούν ειδικά για την περίσταση, στα Βασιλικά Πάρκα της πρωτεύουσας.

Το φέρετρο θα τοποθετηθεί στη μεγάλη αίθουσα, στο παλαιότερο τμήμα του Παλατιού του Ουέστμινστερ. Εκεί ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Γουέλμπι θα τελέσει μια σύντομη τελετή στην οποία θα παρευρεθούν ο βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, προτού ανοίξει η αίθουσα για το κοινό. Στη συνέχεια, το κοινό θα μπορεί για τέσσερις ημέρες να προσκυνά τη σορό της βασίλισσας.

Το τελευταίο μέλος της βασιλικής οικογένειας το φέρετρο του οποίου τοποθετήθηκε στην αίθουσα αυτή ήταν η βασιλομήτωρ το 2002. Τότε, 200.000 άνθρωποι σχημάτισαν ουρά για να προσκυνήσουν τη σορό της.

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου η κηδεία της Ελισάβετ

Το τελευταίο αυτό ταξίδι της βασίλισσας Ελισάβετ, θα ολοκληρωθεί  με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια με την τέλεση της κρατικής κηδείας που θα λάβει χώρα στο Αβαείο του Ουέστμινστερ την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί τοπική ώρα. Την ημέρα της κηδείας στις 10.45 π.μ. το φέρετρο θα μεταφερθεί με πομπή από το Παλάτι στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή.

Αρχηγοί κρατών από όλο τον κόσμο θα προσκληθούν για να συμμετάσχουν μαζί με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας στο τελευταίο αντίο στην βασίλισσα. Επίσης θα παραστούν στην τελετή, άπαντες οι πρώην πρωθυπουργοί της Βρετανίας αλλά και οι πολιτικοί του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κηδεία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά.

Την τελετή θα διευθύνει ο πρύτανης του Ουέστμινστερ Ντέιβιντ Χόιλ, ενώ το κήρυγμα θα κάνει ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι. Η πρωθυπουργός Λιζ Τρας αναμένεται να κληθεί να διαβάσει επικήδειο.

Στο Ουίνδσορ η ταφή της βασίλισσας

Μετά την κηδεία, το φέρετρο θα μεταφερθεί  με πομπή από το Αβαείο του Ουέστμινστερ στην αψίδα του Ουέλινγκτον και από εκεί οδικώς στο Ουίνδσορ, όπου η βασίλισσα θα αναπαυθεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, μαζί με τον εκλιπόντα σύζυγό της, τον Δούκα του Εδιμβούργου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κηρύξει ως ημέρα αργίας τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Η αργία προς τιμήν του μακροβιότερου μονάρχη της Βρετανίας εγκρίθηκε από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ και θα σηματοδοτήσει της λήξης της περιόδου εθνικού πένθους για τη Μεγάλη Βρετανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης