Σερβία: Μειώνεται το ποσοστό των πολιτών που υποστηρίζει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023, 14:55
Σερβία: Μειώνεται το ποσοστό των πολιτών που υποστηρίζει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ

Σημαντική μείωση καταγράφεται στο ποσοστό των πολιτών της Σερβίας που υποστηρίζουν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο του 2022 το υπουργείο Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Σερβίας, διαφαίνεται ότι η ευρωπαϊκή προοπτική δεν ενθουσιάζει πλέον την πλειοψηφία του σερβικού πληθυσμού.

Εάν αύριο διεξάγονταν δημοψήφισμα με το ερώτημα: «Υποστηρίζετε την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ;», μόνο το 43% του δείγματος θα τάσσονταν υπέρ της ένταξης, ενώ αρνητικά θα ψήφιζε το 32%. Το 13% των πολιτών δήλωσε ότι δεν θα ψήφιζε και 12% είναι αναποφάσιστοι.

Σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε έναν χρόνο νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2021, το ποσοστό των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μειώθηκε κατά 11 μονάδες. Τότε, υπέρ της ένταξης στην ΕΕ είχε ταχθεί το 54% του δείγματος και κατά το 32%. Οι λόγοι που αναφέρουν για την στάση τους οι αποκαλούμενοι αρνητές της ΕΕ είναι: οι ταπεινωτικοί όροι που τίθενται για την ένταξη, οι πολιτικοί εκβιασμοί, η στάση στο ζήτημα του Κοσόβου, η επιβολή αποφάσεων και η απώλεια της εθνικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής ταυτότητας.

Σημειώνεται ότι το υψηλότερο ποσοστό υπέρ της ένταξης στην ΕΕ που έχει καταγραφεί σε δημοσκόπηση ήταν τον Δεκέμβριο του 2009, όταν είχε φτάσει το 73%. Εκείνη τη χρονιά είχαν καταργηθεί οι θεωρήσεις εισόδου για τους πολίτες της Σερβίας που ταξίδευαν σε χώρες της ΕΕ.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης του Δεκεμβρίου του 2022 αποτελεί η διαστρεβλωμένη αντίληψη της κοινής γνώμης για την οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Σερβία από το εξωτερικό. Στο σχετικό ερώτημα, το 28% αναφέρει πρώτη την ΕΕ, το 25% την Κίνα και το 18% τη Ρωσία. Στην πραγματικότητα η κατάταξη είναι κάπως διαφορετική.

Στον πίνακα επιχορηγήσεων από το εξωτερικό για την περίοδο 2000-2016, που παραθέτει το υπουργείο Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, η ΕΕ όντως είναι πρώτη με 2,96 δισεκατομμύρια ευρώ (59,9%), στην δεύτερη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ με 695 εκατομμύρια ευρώ (14,1%) και στην τρίτη θέση η Γερμανία με 357,5 εκατομμύρια ευρώ (7,2%). Η Κίνα βρίσκεται στην ένατη θέση με χορηγίες ύψους 31,4 εκατομμύρια ευρώ (0,6%), ενώ η Ρωσία δεν αναφέρεται καν στον συγκεκριμένο πίνακα μιας και η οικονομική βοήθεια που παρείχε στη Σερβία ήταν πολύ μικρή.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου 2022 με τη μέθοδο της προσωπικής συνέντευξης και σε δείγμα 1.050 ενήλικων πολιτών της Σερβίας.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023, 14:55