Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom, ανακοίνωσε πως ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Ζαπορίζια λειτουργεί από σήμερα το μεσημέρι με κίνδυνο διαρροών και πυρκαγιάς, έπειτα από βομβαρδισμούς για τους οποίους οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι κατηγορούν οι μεν τους δε επί αρκετές εβδομάδες.

Τα ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν την περιοχή «κατ΄επανάληψη στη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου», ανέφερε σήμερα στο Telegram η εθνική ουκρανική εταιρεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ως αποτέλεσμα των περιοδικών βομβαρδισμών, η υποδομή του σταθμού υπέστη ζημιές και υπάρχει κίνδυνος διαρροής υδρογόνου και κονιορτοποίησης ραδιενεργών ουσιών», είπε, κάνοντας λόγο για «αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς».

Σύμφωνα με την εταιρεία, από σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ο σταθμός «λειτουργεί με κίνδυνο να παραβιαστούν οι κανόνες ασφαλείας στον τομέα των ακτινοβολιών και της πυρκαγιάς».

Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε με τη σειρά του τις ουκρανικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν τον σταθμό της Ζαπορίζια τρεις φορές τις τελευταίες 24 ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία κατηγόρησε από την πλευρά της την Ουκρανία ότι εξαπέλυσε 17 οβίδες στην περιοχή του σταθμού, του μεγαλύτερου της Ευρώπης, στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών.

«Τέσσερις έπεσαν στην οροφή του κτιρίου όπου βρίσκονται 168 συσκευασίες αμερικανικού πυρηνικού καυσίμου της εταιρίας Westinghouse», διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο πρόσθεσε πως οβίδες έπεσαν επίσης σε έναν χώρο αποθήκευσης χρησιμοποιημένου καυσίμου και κοντά σε έναν άλλο που περιείχε «πρόσφατο καύσιμο».

Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, ο ουκρανικός στρατός προχώρησε σε αυτά τα πυρά από θέσεις γύρω από την πόλη Μαρχάνετ, απέναντι από τον σταθμό, στην απέναντι πλευρά του ποταμού Δνείπερου που εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Το AFP σημειώνει ότι δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

Ο σταθμός της Ζαπορίζια, όπου βρίσκονται έξι από τους 15 ουκρανικούς αντιδραστήρες, καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές Μαρτίου, λίγο μετά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, και βρίσκεται κοντά στη γραμμή του μετώπου στον νότο.

Μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής ο σταθμός και οι έξι αντιδραστήρες του 1.000 μεγαβάτ ο καθένας είχαν αποσυνδεθεί πλήρως από το εθνικό δίκτυο λόγω ζημιών σε ηλεκτρικές γραμμές τροφοδοσίας, σύμφωνα με το Κίεβο.

Στη συνέχεια η Energoatom ανακοίνωσε πως «ένας από τους αντιδραστήρες του που είχαν σταματήσει τη λειτουργία τους την προηγουμένη επανασυνδέθηκε με το ηλεκτρικό δίκτυο» χθες, Παρασκευή, στις 14:04. «Ο αντιδραστήρας που επανασυνδέθηκε παράγει ηλεκτρικό ρεύμα για τις ανάγκες της Ουκρανίας και βρίσκεται σε πορεία αύξησης της ισχύος του», διευκρίνισε η εταιρεία.

Αν και η βλάβη αποκαταστάθηκε , η ανησυχία παραμένει, καθώς η διακοπή της ηλεκτροδότησης έθεσε σε κίνδυνο τη λειτουργία των συστημάτων ψύξης, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια μοιραία τήξη στην καρδιά του πυρηνικού αντιδραστήρα.

Ειδικοί του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) αναμένονται στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τη σύμβουλο του υπουργού Ενέργειας Λάνα Ζέρκαλ.

Η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγορούν η μία την άλλη για βομβαρδισμούς κοντά στον σταθμό, που προκάλεσαν προχθές, Πέμπτη, πυρκαγιές σε κοιλώματα τέφρας ενός κοντινού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού που λειτουργεί με άνθρακα με αποτέλεσμα ο σταθμός της Ζαπορίζια να αποσυνδεθεί από το ενεργειακό δίκτυο.

Ο συγκεκριμένος πυρηνικός σταθμός παράγει το 20% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η Ουκρανία, και το Κίεβο υποστήριξε πρόσφατα ότι οι Ρώσοι έχουν δρομολογήσει την αποκοπή του από το εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο και την ανακατεύθυνση της παραγωγής του προς την Κριμαία και τη Ρωσία. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν επιβεβαιώνεται για την ώρα.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί είναι μεν καθησυχαστικοί για το ενδεχόμενο εκτεταμένης απειλής από τυχόν έκρηξη και απελευθέρωση ραδιενέργειας, καθώς το πυρηνικό εργοστάσιο είναι πολύ καλύτερα προστατευμένο από ό,τι το Τσερνόμπιλ, όμως, όπως τονίζουν δεν έχει χτισθεί για να αντέξει πυραυλικό χτύπημα.

Ο πυρηνικός σταθμός έχει πληγεί αρκετές φορές από βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που αυξάνει τις τις ανυσηχίες για ένα σοβαρό ατύχημα, μόλις 500 χιλιόμετρα από το σημείο του χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος στον κόσμο,  την καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986.

Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, ο σταθμός  διαθέτει έξι σοβιετικού σχεδιασμού υδρόψυκτους αντιδραστήρες που περιέχουν Ουράνιο 235, το οποίο έχει ημιζωή – χρόνος που χρειάζεται για να μειωθεί η ραδιενέργεια στη μισή ποσότητα της αρχικής-  άνω των 700 εκατομμυρίων ετών.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1980 και ο έκτος αντιδραστήρας του συνδέθηκε στο δίκτυο το 1995.

Σύμφωνα με αναφορές του ABC, οι ουκρανικές αρχές είναι τόσο ανήσυχες που έχουν ξεκινήσει τη διάθεση χαπιών ιωδίου στους κατοίκους των γύρω περιοχών. Όπως επισημαίνεται, προς το παρόν διανεμήθηκαν στην πόλη Ζαπορίζια, περίπου 45 χιλιόμετρα από το ίδιο το εργοστάσιο.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν, δε, ότι η Ουκρανία σχεδιάζει εκκενώσεις από τη Ζαπορίζια, καθώς και από το Χάρκοβο και το Μικολάιβ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης