Επιταγές οικονομικής βοήθειας για τον κορωνοϊό συνολικού ύψους 1,4 δισ. δολαρίων σε πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς έστειλε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στη βιασύνη του να φτάσουν τα χρήματα σε πληττόμενους από την πανδημία, καθώς η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις έκλειναν λόγω του lockdown.

Την αποκάλυψη έκανε ανεξάρτητη κυβερνητική υπηρεσία που καταγράφει, στην πρώτη έκθεσή της γα την αντίδραση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην πανδημία, μια σειρά από συγχύσεις και παραλείψεις που άφησαν ανοιχτά παραθυράκια για απάτες στο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και των Αμερικανών πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει, από τον περασμένο Απρίλιο που το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να στέλνει σε πληττόμενους πολίτες επιταγές-βοηθήματα -άγνωστο αν έφεραν την υπογραφή του Τραμπ όπως ο ίδιος απαίτησε-  διατέθηκαν συνολικά 269 δισ. δολάρια. Ωστόσο, μέχρι τα τέλη Απριλίου, διαπιστώθηκε ότι από τους 120 εκατ. παραλήπτες το 1,1 εκατ. ήταν νεκροί. Άγνωστο παραμένει πόσες από τις επιταγές αυτές εστάλησαν λόγω λάθους στο σύστημα του υπουργείου Οικονομικών και πόσες ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης απάτης από αιτούντες που διεκδίκησαν το βοήθημα.

Οι επιταγές ύψους έως 1.200 δολαρίων η κάθε μία εστάλησαν αυτομάτως σε όσους υπέβαλαν φορολογική δήλωση τα δύο προηγούμενα έτη και είχαν ετήσιο εισόδημα έως 75.000 δολάρια, καθώς και σε άλλους δικαιούχους. Μόνο που αρκετοί εξ’ αυτών είχαν στο μεταξύ φύγει από τη ζωή. Η έκθεση επισημαίνει ότι ενώ η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS) τηρεί αρχεία με τα πιστοποιητικά θανάτου, δεν ισχύει το ίδιο για το υπουργείο Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης