Το Ισραήλ, το οποίο δεν εκτίμησε ιδιαίτερα ότι τα Ηνωμένα Έθνη δημοσίευσαν τον Φεβρουάριο έναν κατάλογο με εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους παράνομους ισραηλινούς οικισμούς, δεν παράσχει εδώ και μήνες βίζα στα μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

“Οι αιτήσεις θεώρησης δεν απορρίπτονται επίσημα, αλλά οι ισραηλινές αρχές ούτε έχουν χορηγήσει ούτε ανανεώσει βίζες από τον Ιούνιο”, ανέφερε σε ηλεκτρονικό του μήνυμα προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Διεθνή μέλη του προσωπικού μας χρειάστηκε να φύγουν από το Ισραήλ τον Αύγουστο μετά τη λήξη της βίζας τους”, πρόσθεσε. “Και τρία διεθνή μέλη που διορίστηκαν στο Ισραήλ δεν μπόρεσαν να αναλάβουν τη θέση τους λόγω της βίζας”.

Αυτό προκαλεί “μια εντελώς παράτυπη κατάσταση, η οποία μας εμποδίζει να εκτελέσουμε τα καθήκοντα της εντολής μας”, συνέχισε.

Το Ισραήλ δεν έδωσε επίσημη εξήγηση, αλλά ο αποκλεισμός αυτός σημειώνεται μετα τη δημοσίευση από την Ύπατη Αρμοστεία τον Φεβρουάριο ενός καταλόγου με περίπου 100 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους παράνομους βάσει των διεθνών συνθηκών ισραηλινούς οικισμούς στα Κατεχόμενα Εδάφη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ισραηλινές αρχές είχαν χαρακτηρίσει τότε αυτή τη δημοσίευση “επαίσχυντη”, εκτιμώντας ότι αυτός ο κατάλογος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε εκκλήσεις για μποϊκοτάζ και είχαν ανακοινώσει ότι θα διακόψουν κάθε σχέση με την Ύπατη Αρμοστεία.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου σήμερα, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν έχει τίποτα να προσθέσει στην ανακοίνωση που εξέδωσε τον Φεβρουάριο.

Ο Ρούπερτ Κόλβιλ διευκρίνισε ότι τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας στο Ισραήλ παρέμειναν ανοιχτά, με 26 μέλη του εθνικού προσωπικού της και τρία διεθνή.

“Ελπίζουμε ακόμη ότι η κατάσταση θα διευθετηθεί σύντομα”, πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης