Ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια κατήγγειλε ότι συνελήφθη χθες Παρασκευή στο αεροδρόμιο Τονκοντίν, στην Τεγκουσιγκάλπα, όταν τελωνειακοί βρήκαν μέσα στη βαλίτσα του σακίδιο πλάτης με 18.000 δολάρια σε μετρητά, ποσό σχεδόν διπλάσιο από το ανώτατο που επιτρέπεται να έχει μαζί του σε συνάλλαγμα κάθε πολίτης ο οποίος βγαίνει από τη χώρα της κεντρικής Αμερικής (δέκα χιλιάδες δολάρια).

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Tribuna, ο Σελάγια έφυγε έπειτα από τέσσερις ώρες κράτησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσω Twitter, ο αριστερός πρώην πρόεδρος, ο οποίος ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα το 2009, κατήγγειλε την «άδικη σύλληψή του» και τόνισε πως τα χρήματα δεν ήταν δικά του και ότι αυτό που «θα όφειλε» να ερευνήσει η εισαγγελία είναι ποιος έβαλε το σακίδιο μέσα στη βαλίτσα του.

Οι αρχές διέψευσαν πως ο πρώην πρόεδρος συνελήφθη. Αναμένεται να επιβάλουν στον Σελάγια χρηματικό πρόστιμο. Ο Σελάγια είχε πάει στο αεροδρόμιο για να επιβιβαστεί σε πτήση για το Μεξικό, όπου σκόπευε να πάρει μέρος σε σεμινάριο του PT.

Υποστηρικτές του πρώην προέδρου συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν έξω από το αεροδρόμιο ενόσω κρατείτο. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσει, μετέδωσαν ΜΜΕ της Ονδούρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σελάγια, άλλοτε επιχειρηματίας του τομέα της ξυλείας, εξελέγη πρόεδρος το 2006, προσχωρώντας στην πορεία στο λεγόμενο «ροζ κύμα» της λατινοαμερικάνικης αριστεράς και καλλιεργώντας προοδευτικά στενή σχέση με τον εκλιπόντα το 2013 τότε πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες.

Μετά την ανατροπή του από τον στρατό, σε συνεργασία με δεξιούς πολιτικούς, το 2009 και την επιστροφή του στη χώρα έπειτα από ένα διάστημα που παρέμεινε πολιτικός εξόριστος, ο Σελάγια ίδρυσε το κόμμα Libertad y Refundación, ή Libre («Ελευθερία και Επανίδρυση», η συντομογραφία του κόμματος σημαίνει «ελεύθερος» στα ισπανικά). Είναι ακόμη ενεργός στην πολιτική. Η σύζυγός του ήταν υποψήφια για την προεδρία το 2013.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης