Η διαπίστωση είναι ξεκάθαρη. Η υγειονομική κατάσταση στη Γαλλία είναι πολύ δύσκολη ή για να είμαστε ακριβείς, σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο, δήλωσε τη Δευτέρα ο Jean-François Delfraissy, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, θα πρέπει άμεσα να αυστηροποιηθούν τα μέτρα που ισχύουν και σε πρώτη φάση να επεκταθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο θα είναι πολύ πιο «βίαιο» από το προηγούμενο.

«Είχαμε προβλέψει πως θα υπάρξει ένα τέτοιο νέο κύμα. Αιφνιδιαστήκαμε κι εμείς οι ίδιοι από τη βιαιότητα με την οποία χτύπησε και από τα αποτελέσματα τα οποία βλέπουμε τις τελευταίες 10 ημέρες» δήλωσε ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου, συμπληρώνοντας πως «είναι πάρα πολύ πιθανό το δεύτερο κύμα πανδημίας να είναι κατά πολύ ισχυρότερο από το πρώτο» και καταλήγοντας στο απαισιόδοξο συμπέρασμα πως «δυστυχώς πολλοί από τους συμπολίτες μας δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί τι μας περιμένει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Jean-François DelfraissyΤο ανώτερο υγειονομικό συμβούλιο στη Γαλλία εκτιμά πως ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων ανά ημέρα αγγίζει τις 100.000. Όσον αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά ημέρα, αγγίζει τις 50.000 ανά 24 ώρες. Είναι η πρώτη φορά που στη Γαλλία έχουμε τέτοιον αριθμό κρουσμάτων ανά ημέρα από τη στιγμή που εφαρμόστηκε το γενικό μέτρο της μαζικής διενέργειας τεστ.

Οι επιστήμονες καταλήγουν σε δύο υποθέσεις εργασίας προκειμένου να συντονίσουν την εκστρατεία τιθάσευσης του δεύτερου κύματος. Η πρώτη υπόθεση εργασίας αφορά την επιβολή μιας μαζικής (βλέπε ολικής) απαγόρευσης κυκλοφορίας. Η επέκταση της απαγόρευσης θα αφορά και τα ωράρια αλλά και τη γεωγραφική επιβολή του μέτρου. Αυτή η επέκταση θα μπορούσε να ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Πρέπει να καταλάβουμε πως σε 10 με 15 ημέρες θα δούμε τα αποτελέσματα και τις γραφικές απεικονίσεις των νέων επιμολύνσεων κορωνοϊού. Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι ικανοποιητικά, οδεύουμε αναπόφευκτα σε ολικό lockdown. Αυτή είναι η πρώτη δραματική διαπίστωση του επιστημονικού συμβουλίου της Γαλλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δεύτερη υπόθεση εργασίας αφορά την άμεση επιβολή, κάθετα και οριζόντια, ενός ολικού lockdown. Αυτό το lockdown θα είναι λιγότερο αυστηρό από εκείνο που επιβλήθηκε τον περασμένο Μάρτιο και θα επιτρέπει και τη σχετικά ομαλή συνέχιση της εργασίας, αλλά και θα ενισχύει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την τηλεργασία. Σε αυτό το πλαίσιο ενδεχομένως θα μπορούσε να υπάρξει δυνατότητα να συνεχιστεί η εκπαιδευτική δραστηριότητα (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια). Θα επέτρεπε επίσης να διατηρηθεί ένας αριθμός αρκετά σημαντικός οικονομικών δραστηριοτήτων. Αυτό το lockdown θα μπορούσε να ήταν μικρότερης διάρκειας, αλλά η λήξη αυτής της απομόνωσης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, περνώντας αρχικά από μια απαγόρευση κυκλοφορίας. Δηλαδή το τέλος ενός lockdown δεν θα πραγματοποιηθεί όπως το είδαμε την άνοιξη που μας πέρασε, αλλά θα εξελιχθεί σε διαδοχικές φάσεις, όπου ο βασικός συντελεστής θα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία και θα αυξομειώνεται.

«Όσο γρηγορότερα επιβάλλουμε νέα μέτρα, τόσο μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα θα δούμε. Βάζουμε πάνω στο τραπέζι δύο επιλογές, δύο στρατηγικές οι οποίες είναι δυνατόν να ακολουθηθούν, και γνωρίζουμε ότι πάνω απ΄ όλα οι αποφάσεις θα έχουν πολιτικό χαρακτήρα» κατέληξε ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της Γαλλίας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

«Αυτό το νέο κύμα αυτή τη στιγμή επελαύνει και απειλεί να καταλάβει ολόκληρη την Ευρώπη. Η επέλαση θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες. Μπορεί να διαρκέσει έναν με δύο μήνες. Και μη με ρωτάτε για τα Χριστούγεννα. Δεν ξέρω τι θα κάνουμε με τις γιορτές» κατέληξε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που αποτελεί και τον βασικό επιστημονικό θεσμό που συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης