Η συντηρητική κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε τη διενέργεια μίας νέας εθνικής διαβούλευσης με το ερώτημα εάν θα πρέπει να συνεχισθεί η καταβολή επιδομάτων στους Ρομά της χώρας και τους κρατουμένους, ομάδων εναντίον των οποίων ξιφουλκεί με ιδιαίτερο μένος τους τελευταίους μήνες ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

«Είναι παράλογο το κράτος να διαθέτει κάθε χρόνο πολλές χιλιάδες φλορίνια για τους καταδικασθέντες», τόνισε στη σχετική συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Γκέργκελι Γκούλιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κυβέρνηση έχει μία σαφή άποψη για τα ζητήματα αυτά και γνωρίζει καλά ποια απάντηση χρειάζεται να δώσει, όμως έχει ανάγκη από την συνδρομή της κοινωνίας γι’ αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος υπουργός. Η εκστρατεία πρόκειται της κοινωνικής διαβούλευσης να ξεκινήσει τον Μάρτιο και θα καταλήξει, όπως εξήγησε ο ίδιος υπουργός, «στην αποκατάσταση της δημόσιας τάξης και της ηθικής».

Η εκστρατεία θα συνίσταται στην επικόλληση ενημερωτικών αφισών και στην αποστολή ερωτηματολογίων σε κάθε οικογένεια. Οι λεπτομέρειες για το ερωτηματολόγιο τούτο θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Η νέα τούτη διαβούλευση είναι η τελευταία σε μία σειρά από τέτοιες εκστρατείες που έχει δρομολογήσει από το 2015 η κυβέρνηση Όρμπαν και οι οποίες καταγγέλλονται ως δημαγωγικά πυροτεχνήματα από τους πολιτικούς αντιπάλους του πρωθυπουργού.

Τα νέα τούτα σχέδια για εθνική διαβούλευση έχουν καταγγελθεί από τις ΜΚΟ , τους εκπροσώπους των Ρομά και των κρατουμένων και των συνηγόρων τους, που φοβούνται πως ενδέχεται να αποτελέσει ένα νέο εφαλτήριο για την ενίσχυση των προκαταλήψεων. Ιδίως των προκαταλήψεων ενάντια στους Ρομά, που αποτελούν το 7,5% του πληθυσμού και με 10 εκατ. συνιστούν τη σημαντικότερη μειονότητα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως αναστέλλει την καταβολή επιδομάτων στους κρατουμένους, που παρέχεται ως αντιστάθμισμα για τις κακές συνθήκες κράτησης στις υπερπλήρεις φυλακές της χώρας. Ο Όρμπαν είχε επικρίνει τους «παράλογους και ελαστικούς» νόμους που προβλέπουν τα βοηθήματα τούτα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που δημοσιεύθηκε το 2018, η Ουγγαρία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων.

Επιπλέον, από τον Σεπτέμβριο ο Όρμπαν αρνείται να καταβάλλει 300.000 ευρώ για αποζημίωση και τόκους σε οικογένειες Ρομά, οι οποίες κέρδισαν αγωγές κατά των αρχών ενάντια στις διακρίσεις που εφαρμόσθηκαν σε σχολικές μονάδες απέναντι σε περίπου 60 παιδιά της μειονότητας. Ο Όρμπαν διετύπωσε πως «θεωρεί παντελώς άδικο» οι οικογένειες Ρομά «να κερδίζουν χρήματα χωρίς να εργάζονται».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης