Η Ρωσία έχει αναμειχθεί κρυφά στη λιβυκή διένεξη και η Άγκυρα δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη ενώ οι Ρώσοι μισθοφόροι μάχονται ενάντια στους συμμάχους της Τουρκίας που είναι η κυβέρνηση της Τρίπολης, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή, σύμφωνα με την έκδοση στα αγγλικά της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Daily Sabah».

Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνίες με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Τρίπολης τον προηγούμενο μήνα, συμπεριλαμβανομένης μίας που υπόσχεται να αποστείλει τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη ύστερα από αίτημα της τοπικής κυβέρνησης. Η συμφωνία ήρθε κατόπιν αναφορών ότι ο όμιλος Wagner, μια μισθοφορική εταιρεία που κατά τεκμήριο συνδέεται με το Κρεμλίνο, υποστηρίζει τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του στρατάρχη Χαλιφά Χαφτάρ, ο οποίος αγωνίζεται να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη και να ανατρέψει την GNA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι είχε συζητήσει την κατάσταση στη Λιβύη με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Mahathir Mohamad, τον Ιρανό Πρόεδρο Hassan Rouhani και τον εμίρη του Κατάρ Sheikh Tamim al-Thani κατά τη διάρκεια τετραμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο συνόδου κορυφής των ηγετών των μουσουλμανικών χωρών στην Κουάλα Λουμπούρ την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου .

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παίζει ρόλο στην περιοχή, παρόμοιο με εκείνον που έχει αναλάβει στη Συρία, όπου στήριξε τους αντάρτες που μάχονται ενάντια στην κυβέρνηση της Δαμασκού καθώς και στη Λιβύη όπου υπήρξε βασικός υποστηρικτής της κυβέρνησης της Τρίπολης που έχει ισλαμιστικές ρίζες (Αδελφοί Μουσουλμάνοι).

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 τουρκικής κατασκευής που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε ότι ο Χαφτάρ κινείται παράνομα, αντίθετα με τον πρωθυπουργό Φαγιέζ Μουσταφά αλ-Σαράι, επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Τρίπολης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι παρεμβαίνουν στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη. «Τώρα βλέπετε, δυστυχώς, ότι αν και η Ρωσία δεν είναι ορατή, υπάρχει μια εταιρεία μισθοφόρων που έχει δημιουργήσει», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Στη Λιβύη λειτουργούν κατά κάποιον τρόπο ως μισθοφόροι του Χαφτάρ μέσω μιας εταιρείας που ονομάζεται Wagner. Είναι προφανές από πού προέρχονται τα χρήματα», ανέφερε. «Δεν είναι σωστό να παραμείνουμε ως απλό ακροατήριο απέναντι σε όλα αυτά».

Μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την Τετάρτη που μας πέρασε, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι μια τουρκική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί σύντομα τη Μόσχα για να συζητήσει την κατάσταση στη Λιβύη.

Ο Πούτιν επιβεβαίωσε την επίσκεψη κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του με τα Μέσα Ενημέρωσης και απέρριψε τις αναφορές του Δυτικού Τύπου για τη συμμετοχή της Ρωσίας στη Λιβύη μέσω του Ομίλου Wagner Group.

Η πρώτη συμφωνία που υπεγράφη τον Νοέμβριο από την Άγκυρα και την Τρίπολη καθιστά τις δύο χώρες θαλάσσιους γείτονες, αγνοώντας παράλληλα τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών. Η δεύτερη συμφωνία για τη στρατιωτική συνεργασία προβλέπει υποστήριξη από την Τουρκία για τη δημιουργία μιας Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης στη Λιβύη που θα στηρίξει τις ένοπλές δυνάμεις και την Αστυνομία της κυβέρνησης της Τρίπολης. 

Τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού τύπου KIRPI τουρκικής κατασκευής στο λιμάνι της Τρίπολης

Η κυβέρνηση Σάρατς ενεργοποίησε τη συμφωνία ασφάλειας με την Άγκυρα την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου. Οι ανώτεροι αξιωματούχοι της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του Ερντογάν έχουν δηλώσει επανειλημμένα την περασμένη εβδομάδα ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, αν το απαιτεί η κυβέρνηση Σάρατς.

Το Ισραήλ παρακολουθεί τις εξελίξεις 

Αιγυπτιακά τεθωρακισμένα στάλθηκαν στη Λιβύη για να αντιμετωπίσουν την όποια τουρκική παρέμβαση στη μάχη για την κατάληψη της Τρίπολης. Δύναμη αιγυπτιακών ΤA-72  και APC κατέφθασε στη Λιβύη την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, για να ενισχύσει τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό (LNA) του στρατάρχη Χαφτάρ, που είχε μόλις εισέλθει στα νότια προάστια της Τρίπολης. Η εν λόγω αποστολή διατάχτηκε προσωπικά από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ-φατέχ αλ-Σίσι, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές της ισραηλινής ιστοσελίδας DEBKAfile. Συμπληρωματικά αναφέρεται πως υπάρχουν οδηγίες από την αιγυπτιακή ηγεσία για εμπλοκή αριθμού εναερίων στρατιωτικών μονάδων (δεν αναφέρονται αριθμοί ή άλλα στοιχεία) της Αιγύπτου για την υποστήριξη της προσπάθειας του Χαφτάρ να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη.  

Ο αλ-Σίσι έλαβε τις παραπάνω αποφάσεις και αυτά τα μέτρα ως απάντηση στο σχέδιο της κυβέρνησης Ερντογάν να στείλει δύναμη εθελοντών από την Τουρκική Μουσουλμανική Αδελφότητα (SADAT) για να συνδράμει την αντίσταση της GNA απέναντι στον Χαφτάρ. Η SADAT αποτελείται από πρώην τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους που στρατολογήθηκαν στη Συρία από την τουρκική μυστική υπηρεσία MIT αναφέρει η ισραηλινή ιστοσελίδα. .

Ο αλ-Σίσι αναφερόταν σε αυτή την τουρκική παρέμβαση στη μάχη της Τρίπολης όταν δήλωνε αυτή την εβδομάδα: «Η λιβυκή κυβέρνηση κρατήθηκε όμηρος από τρομοκρατικές ομάδες ανταρτών στην πρωτεύουσα, την Τρίπολη».

Δυνάμεις αιγυπτιακών τεθωρακισμένων στάλθηκαν στη Λιβύη

Παράλληλα η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Λιβύης έπεισε την κυβέρνηση της Τρίπολης να αιτηθεί επισήμως τη στρατιωτική βοήθεια από την  Άγκυρα για να αποκρούσει την εισβολή του Χαφτάρ.

Η τουρκική στρατιωτική βοήθεια προς τη GNA, μέχρι στιγμής, αποτελείται από 3.000 στρατιωτικούς «συμβούλους» και μία σταθερή ροή προς την Τρίπολη οπλικών συστημάτων συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών πυραύλων και drones καθώς και τεθωρακισμένων τύπου KIPRI.

Ο στρατός του Χαφτάρ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία. Οι Αιγύπτιοι παρέχουν πληροφορίες, όπλα και πυρομαχικά, ενώ οι Ρώσοι έχουν αποστείλει χιλιάδες μισθοφόρους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στην ιδιωτική εταιρεία Wagner. Ένας αριθμός Ρώσων μισθοφόρων φέρεται να έχει μεταφερθεί στη Λιβύη από την Συρία. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρόσφατα παρείχαν στις δυνάμεις του Χαφτάρ μία μικρή ομάδα έξι αμερικανικών αεροσκαφών Archangel ISR. Τα αεροσκάφη αυτά συνήθως παρέχουν υποστήριξη από αέρος σε αστυνομικές δυνάμεις εδάφους. Ο στρατός του Χαφτάρ τα μετέτρεψε σε βομβαρδιστικά. Αν η Τουρκία προχωρήσει με το σχέδιο να αποστείλει εθελοντές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Λιβύη, η αιγυπτιακή αεροπορία θα αναλάβει δράση ενάντια στις τουρκικές παρεμβάσεις.

Εσπευσμένες διαδικασίες στην Άγκυρα

Η απόφαση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης της Τρίπολης Σάρατς να δώσει πράσινο φως στην έλευση τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη  ανοίγει τον δρόμο στον πρόεδρο της Τουρκίας να επεκτείνει τη στρατιωτική παρουσία της Άγκυρας και νότια της Μεσογείου.

Πρώτα όμως επιβάλλεται να εκδοθεί απόφαση για στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Η υπάρχουσα απόφαση για επιχειρήσεις στο εξωτερικό αφορά μόνο τη Συρία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση που αντιδρά στην εμπλοκή της χώρας στα εσωτερικά της Λιβύης θα προκαλέσει αντιπαράθεση στην Βουλή αλλά ο Ερντογάν διαθέτει τις απαραίτητες συμμαχίες για να περάσει την απόφαση. Η κίνηση αυτή θα ενισχύσει τις θέσεις της Τουρκίας σε σχέση με τις συμφωνίες που υπέγραψε με τη Λιβύη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης