Ο υπουργός Άμυνας του Σουδάν Μοχάμεντ Αχμεντ Αουάντ Ιμπν Αουφ ανακοίνωσε αιφνιδίως αργά την Παρασκευή την παραίτησή του από επικεφαλής του μεταβατικού στρατιωτικού συμβουλίου το οποίο ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, μια μέρα μετά την ανατροπή με πραξικόπημα του προέδρου Ομαρ αλ-Μπασίρ.

«Αυτό είναι προς το συμφέρον του έθνους μας…Αυτή η χώρα έχει ένα σπουδαίο λαό και έναν σπουδαίο στρατό», δήλωσε στο σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα στην κρατική τηλεόραση ο Αουφ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι λαός και στρατός θα συνεργαστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανακοίνωσε ότι ο γενικός επιθεωρητής των ενόπλων δυνάμεων, αντιστράτηγος Αμπντέλ Φάταζ Αμπντελραχμάν Μπουρχάν θα τον αντικαταστήσει στην θέση του επικεφαλής του μεταβατικού στρατιωτικού συμβουλίου.

Ώρες νωρίτερα το στρατιωτικό συμβούλιο προσπάθησε να κατευνάσει την οργή των διαδηλωτών, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα θα αποκτήσει νέα πολιτική κυβέρνηση και ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει το πολύ δύο χρόνια ή πολύ λιγότερο αν μπορεί να αποφευχθεί το χάος.

Ο επικεφαλής της πολιτικής επιτροπής του στρατιωτικού συμβουλίου, ο στρατηγός Ομαρ Ζάιν αλ-Αμπίντιν έδωσε νωρίς την Παρασκευή συνέντευξη Τύπου και απευθύνθηκε προς τους διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους στο Χαρτούμ για να διαμαρτυρηθούν για την προοπτική επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την ανακοίνωση της παραίτησης του Αουφ, αργά την Παρασκευής διαδηλωτές στους δρόμους της πρωτεύουσας Χαρτούμ άρχισαν να πανηγυρίζουν.

«Αυτό που συνέβη είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και μια υπόκυψη στη βούληση των μαζών και ήρθαμε πιο κοντά στην νίκη», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ένας εκπρόσωπος της κυριότερης οργάνωσης των διαδηλώσεων – της Ένωσης Σουδανών Επαγγελματιών (SPA) -, ο Ρασίντ Σαϊντ.

Χιλιάδες Σουδανοί συνέχισαν να παραμένουν έξω από το υπουργείο Άμυνας στο Χαρτούμ με αίτημα μια πολιτική κυβέρνηση, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε ο στρατός.

Το στρατιωτικό συμβούλιο προσπάθησε να διαβεβαιώσει ότι δεν είχε “φιλοδοξίες” να παραμείνει μόνιμα στην εξουσία της χώρας.

«Ο ρόλος του στρατιωτικού συμβουλίου είναι να προστατέψει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας», δήλωσε ο στρατηγός Ομάρ Ζινελαμπίντινε, μέλος του στρατιωτικού συμβουλίου, μιλώντας σε Άραβες και Aφρικανούς διπλωμάτες. «Αυτό δεν είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα», τόνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης