Στο Τσαντ ο αριθμός των προσφύγων που έφυγαν για να σωθούν από τις μάχες που μαίνονται για πάνω από έναν μήνα ανάμεσα στις δυνάμεις των δυο αντίπαλων στρατηγών στο Σουδάν «αυξάνεται ταχύτατα», πλέον έχει φθάσει γύρω στους 90.000, τόνισε χθες Δευτέρα η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Μόλις τρεις ημέρες νωρίτερα, ο ΟΗΕ υπολόγιζε ότι ανερχόταν σε 76.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή τη στιγμή, θεωρούμε πως βρισκόμαστε κοντά στους 90.000», δήλωσε στον Τύπο στην Ντζαμενά ο Ραούφ Μαζού, κορυφαίο στέλεχος της Αρμοστείας.

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν πως τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από ένα εκατομμύριο άλλοι είτε εκτοπίστηκαν εντός της χώρας ή μετατράπηκν σε πρόσφυγες αφότου ξέσπασε ο πόλεμος αυτός τη 15η Απριλίου.

Ο κ. Μαζού αναφέρθηκε σε «πάνω από 250.000 ανθρώπους που εγκατέλειψαν το Σουδάν» και κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Τσαντ, όπου στοιβάζονται σε πρόχειρους καταυλισμούς στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα των δυο κρατών, περιοχή που καλύπτεται από έρημο, «πάνω από το 90%» των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά, διευκρίνισε έπειτα από τετραήμερη επίσκεψη στη χώρα.

Η Ύπατη Αρμοστεία ανησυχεί διότι «σύντομα θα αρχίσει η περίοδος των βροχών», που θα εγείρει «επιπλέον εμπόδια όσον αφορά τη διανομή βοήθειας» στους ανθρώπους αυτούς.

«Συγχαίρουμε το Τσαντ διότι επέδειξε αλληλεγγύη», όμως η χώρα «δεν μπορεί να χειριστεί την κατάσταση μόνη της», υπογράμμισε ο κ. Μαζού. «Απευθύνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μοιραστεί το βάρος με τς χώρες που γειτονεύουν με το Σουδάν και να προσφέρει επείγουσα βοήθεια», επέμεινε.

Συνολικά, το Τσαντ φιλοξενεί σήμερα 700.000 πρόσφυγες, υπολογίζει η Ύπατη Αρμοστεία.

Τη 17η Μαΐου, τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι τους απηύθυναν έκκληση να συγκεντρωθούν κεφάλαια 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να προσφερθεί βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους στο Σουδάν και στους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που μετατράπηκαν σε πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες.

Χρειάζονται πάνω από 470 εκατομμύρια δολάρια για να προσφερθεί «βοήθεια στους πρόσφυγες, στους επαναπατρισθέντες και στις κοινότητες υποδοχής στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Τσαντ, στην Αίγυπτο, στην Αιθιοπία και στο Νότιο Σουδάν».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης