Ανακοίνωση εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά της Τουρκίας με αφορμή την ποινή φυλάκισης κατά του δημάρχου Κωνσταντινούπολης και βασικού πολιτικού αντιπάλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ερχόμενες εκλογές, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, δηλαδή της Άγκυρας, να καταδικάσει τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου σε ποινή φυλάκισης δυο ετών και επτά μηνών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βαθιά προβληματισμένες και απογοητευμένες από την ετυμηγορία του τουρκικού δικαστηρίου κατά του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που τον καταδίκασε σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών στερώντας του το δικαίωμα για πολιτική δραστηριότητα. Η ποινή δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου. Εξακολουθούμε να ανησυχούμε σοβαρά για τη συνεχιζόμενη δικαστική παρενόχληση της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία, μεταξύ άλλων μέσω της παρατεταμένης προφυλάκισης, των ισχυρισμών για υποστήριξη της τρομοκρατίας και των υποθέσεων περί προσβολής.

Ο λαός της Τουρκίας δικαιούται να ασκεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του χωρίς φόβο τιμωρίας. Το δικαίωμα άσκησης των ελευθεριών της έκφρασης, του ειρηνικού συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της Τουρκίας, στις υποχρεώσεις της στο διεθνές δίκαιο και στις δεσμεύσεις της στον ΟΑΣΕ. Προτρέπουμε την κυβέρνηση να σταματήσει τις διώξεις βάσει ποινικών νόμων περί «προσβολής» και να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Τούρκων πολιτών, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας ένα ανοιχτό περιβάλλον για δημόσιο διάλογο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης