Η Σλοβακία ξεκίνησε σήμερα το δεύτερο στάδιο της διεξαγωγής μαζικών τεστ ανίχνευσης του νέου κορωνοϊού σε εθνικό επίπεδο, έπειτα από ένα πρώτο κύμα εξετάσεων που αποκάλυψε ένα ποσοστό άνω του 1% θετικών διαγνώσεων μεταξύ των 3,6 εκατομμυρίων ανθρώπων που υποβλήθηκαν στην εξέταση.

«Βρήκαμε στην κυριολεξία ένα ατομικό όπλο εναντίον του Covid-19», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Ιγκόρ Μάτοβιτς σε δημοσιογράφους, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την υψηλή συμμετοχή στα τεστ της περασμένης εβδομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύω πως εάν φθάσουμε έναν αριθμό συμμετοχής δύο εκατομμυρίων, θα μπορέσουμε να συγχαρούμε τους εαυτούς μας», πρόσθεσε ο Μάτοβιτς.

Τα τεστ αντιγόνων δίνουν γρήγορα αποτελέσματα, μερικές φορές σε λίγα λεπτά, ωστόσο δεν θεωρούνται το ίδιο αξιόπιστα με τα τεστ PCR, κατά τα οποία τα δείγματα στέλνονται σε εργαστήρια για ανάλυση.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, πραγματοποιήθηκαν τεστ αντιγόνων σε 3,625 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων 38.359 άνθρωποι, ήτοι το 1,06%, διαγνώστηκαν θετικοί, σε αυτήν τη χώρα των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, τα τεστ έγιναν σε 45 από τα 79 διοικητικά διαμερίσματα της Σλοβακίας, όπου καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων νέου κορωνοϊού.

Περισσότεροι από 2.700 σταθμοί διεξαγωγής τεστ θα είναι ανοικτοί από τις 08.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ, τοπική ώρα.

«Η κατάσταση αναφορικά με τον νέο κορωνοϊό βελτιώνεται στη Σλοβακία», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας της χώρας Μάρεκ Κράτσι, επισημαίνοντας τις θετικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του μέτρου του περιορισμού των μετακινήσεων.

Η Σλοβακία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την 1η Οκτωβρίου και για 45 ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με κάποιες εξαιρέσεις, το οποίο αναμένεται να παραταθεί έως τις 14 Νοεμβρίου.

Οι πολίτες που δεν συμμετείχαν στα μαζικά τεστ Covid-19 και δεν έχουν αρνητικό τεστ PCR πρέπει να μείνουν σε απομόνωση έως τις 14 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις οδηγίες της κυβέρνησης.

Οι πολίτες χωρίς τεστ δεν έχουν το δικαίωμα να πάνε να εργαστούν, ωστόσο μπορούν να πηγαίνουν για τις αγορές ειδών πρώτης ανάγκης ή στο νοσοκομείο.

Σήμερα, 2.579 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στη χώρα, με το σύνολο των μολύνσεων στις 73.667. Τουλάχιστον 351 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό στη Σλοβακία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης