Σκληρά παζάρια έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παίζοντας το χαρτί της απομάκρυνσης του Oruc Reis από τη Μεσόγειο κατά την 2ωρη τηλεδιάσκεψη που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την περασμένη Τρίτη.

Σύμφωνα με τη Χουριέτ, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι απέσυρε το Ορούτς Ρέις, όπως εκείνη του ζήτησε, και «τώρα ήρθε η ώρα των ανταλλαγμάτων». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Open, ο Τούρκος πρόεδρος έβαλε τα πάντα στο τραπέζι ζητώντας ανταλλάγματα για την επανεκκίνηση του διαλόγου με την Ελλάδα και την απομάκρυνση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησε επικαιροποίηση τελωνειακής ένωσης και της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, δηλαδή αιτήθηκε χρήματα για τους πρόσφυγες και την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε μια «περιφερειακή διάσκεψη», στην οποία θα συμμετέχουν όλες τις παράκτιες χώρες της περιοχής αλλά και οι Τουρκοκύπριοι, παρόλο που δεν αναγνωρίζονται ως κρατική οντότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης