Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ άνοιξε τον δρόμο για τις πρώτες εκτελέσεις ομοσπονδιακών κρατουμένων έπειτα από 17 χρόνια.

Ωστόσο οι διαδικασίες για τη διενέργεια αρκετών εκτελέσεων καθυστέρησαν αφού ένας δικαστής αποφάνθηκε τη Δευτέρα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άλυτες νομικές προκλήσεις κατά της δικαιοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ αυτών που αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή βρίσκεται και ο δολοφόνος Daniel Lewis Lee, ο οποίος μάλιστα επρόκειτο να εκτελεστεί τη Δευτέρα.

Οι καταδικασθέντες κρατούμενοι υποστήριξαν ότι οι θανατηφόρες ενέσεις αποτελούν «σκληρή και ασυνήθιστη τιμωρία». Το Ανώτατο Δικαστήριο, με ψήφους 5-4, αποφάσισε ότι «οι εκτελέσεις μπορεί να προχωρήσουν όπως είχε προγραμματιστεί».

Πέρυσι, η κυβέρνηση Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει τις ομοσπονδιακές εκτελέσεις. Εκείνη την εποχή, ο γενικός εισαγγελέας William Barr ανέφερε: «Η δικαιοσύνη τηρεί το κράτος δικαίου και οφείλουμε στα θύματα και τις οικογένειές τους να προχωρήσουμε στην επιβολή της ποινής που επιβλήθηκε από το δικαστικό μας σύστημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ έχει επικριθεί ως πολιτική απόφαση, με τους αγωνιστές να εκφράζουν την ανησυχία τους για βιαστικές υποθέσεις.

Ο τελευταίος τρόφιμος που εκτελέστηκε με ομοσπονδιακή θανατική ποινή ήταν ο Louis Jones Jr, 53χρονος βετεράνος του πολέμου του Κόλπου που δολοφόνησε την 19χρονη στρατιώτη Tracie Joy McBride.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης