Για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες, το ακροδεξιό υπερεθνικιστικό κόμμα Vox κέρδισε 12 έδρες στις ισπανικές περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, παρά τις προβλέψεις που του έδιναν έως πέντε.

Για τους πολιτικούς παρατηρητές, η εκλογική αυτή εμφάνιση της ισπανικής ακροδεξιάς, αντικατοπτρίζει το αυξανόμενο κλίμα που παρουσιάζουν οι εθνικιστές στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εντύπωση για την άνοδο των ακροδεξιών στην Ισπανία προκαλείται από τις καθησυχαστικές απόψεις ότι ελάχιστοι ήταν πλέον οι νοσταλγοί της μακρόχρονης φασιστικής δικτατορίας του Φράνκο.

Στις πρόσφατες προεκλογικές συνεντεύξεις του ο ηγέτης του κόμματος Vox Santiago Abascal, υποστήριζε πως τις απόψεις που συμμερίζονται εκατομμύρια Ισπανοί. Το εκλογικό αποτέλεσμα στην πολυπληθέστερη περιοχή της Ισπανίας, ήταν ισχυρή ένδειξη.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα που κυβερνά στην Ανδαλουσία εδώ και 36 χρόνια, ήρθε και πάλι πρώτο με 33 έδρες που δεν είναι όμως αρκετές για αυτόνομη διακυβέρνηση. Θα ερευνήσει έτσι -όπως ανακοινώθηκε- να βρει εταίρους προσκείμενους σε αριστερή ιδεολογία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Vox ιδρύθηκε το 2014, με κύρια συνθήματα εναντίον της μετανάστευσης και του Ισλάμ, αλλά από τότε δεν είχε κατορθώσει να κερδίσει έδρες στα τοπικά κοινοβούλια.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (Popular Party -PP) ήρθε δεύτερο αλλά και αυτό με σημαντικές απώλειες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όπως δήλωσε και ο εθνικιστής ηγέτης Pablo Sasado εξέφρασε την άποψη πως υπάρχει ενδεχόμενο συνασπισμού του Vox με το κεντροδεξιό Cuidadanos (κόμμα των Πολιτών) που επίσης σημείωσε κέρδη με την δεξιά, διότι διαθέτουν πλειοψηφία εδρών.

Στην Ανδαλουσία, τη νοτιότερη περιοχή της Ισπανίας όπου και καταφθάνουν οι πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μεσόγειο, υπάρχει και το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ανδαλουσία προκάλεσαν δεύτερες σκέψεις και στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέντρο Σάντσες, ο οποίος είχε στο νου του να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η άνοδος του εθνικισμού στην Ευρώπη
% των ψήφων που έχουν κερδίσει τα Εθνικιστικά Κόμματα στις πλέον πρόσφατες εκλογές, ανά χώρα.
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης