Η γαλλική προεδρία κατήγγειλε τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, λόγω της συμπεριφοράς του προς τους μουσουλμάνους.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση εναντίον του Γάλλου προέδρου, χαρακτηρίζοντάς τον «τρελό», λέγοντας μάλιστα ότι χρήζει ψυχιατρικής βοήθειας, εντείνοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφορμή για αυτήν την μετωπική επίθεση, στάθηκαν οι δηλώσεις του Μακρόν για την ισλαμιστική τρομοκρατία και τα θύματα που προκαλεί στο έδαφος της χώρας του, με τελευταία την δολοφονία του εκπαιδευτικού Σαμιέλ Πατί από φανατικό ισλαμιστή στο Παρίσι.

Ο Ταγίπ Ερντογάν λοιπόν «θίχτηκε» προσωπικά από όσα ανέφερε ο Μακρόν για την ισλαμιστική τρομοκρατία, λέγοντας συγκεκριμένα τα εξής:

«Πρέπει να γίνει έλεγχος στο μυαλό του Μακρόν. Είναι τρελός, έχει ανάγκη από θεραπεία. Τι δουλειά έχει να ασχολείται με το Ισλάμ, γιατί δεν κοιτάει τα τόσα προβλήματα του λαού του και τις εκλογές που έχει σε λίγο καιρό», πρόσθεσε, κάνοντας έτσι κριτική και στο… κυβερνητικό έργο που γίνεται στη Γαλλία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι… «θα δούμε ποιο θα είναι το τέλος του Μακρόν, ο οποίος στη θητεία του δεν έφερε κανένα όφελος ούτε για τον λαό του ούτε για τον εαυτό του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επικίνδυνη η πολιτική Ερντογάν»

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε το Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοινώνοντας ότι το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

«Το μόνο που μπορούμε να πούμε για τον επικεφαλής ενός κράτους που συμπεριφέρεται σε εκατομμύρια μέλη διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων με αυτόν τον τρόπο, είναι: να πάτε πρώτα να κάνετε εξετάσεις για την ψυχική υγεία» σας, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Τούρκος προέδρος, είχε καταγγείλει, ως πρόκληση, τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου για την ανάγκη «διάρθρωσης του Ισλάμ» στη Γαλλία.

«Από τότε που εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Συρία, η Γαλλία δεν σταμάτησε να καταγγέλλει τη συμπεριφορά του προέδρου Ερντογάν, οι τελευταίες εβδομάδες έδειξαν πως είχαμε δίκιο», συνεχίζει το Ελιζέ.

Η γαλλική προεδρία ζήτησε εκ νέου σήμερα «η Τουρκία να βάλει τέλος στις επικίνδυνες περιπέτειές της στη Μεσόγειο και την περιοχή» και κατήγγειλε την «ανεύθυνη συμπεριφορά» της Άγκυρας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Αξιώσεις έχουν τεθεί. Ο Ερντογάν έχει δύο μήνες για να απαντήσει. Μέτρα θα πρέπει να ληφθούν στο τέλος του έτους», ανέφερε επίσης το Ελιζέ σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο.

«Απουσία συλλυπητηρίων» για τον αποκεφαλισμό του Γάλλου εκπαιδευτικού

Παράλληλα, η γαλλική προεδρία σημείωσε «την απουσία συλλυπητήριων μηνυμάτων και μηνυμάτων συμπαράστασης εκ μέρους του προέδρου της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί», του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε πριν από μία εβδομάδα σε μια ισλαμιστική επίθεση, κοντά στο σχολείο του, στα προάστια του Παρισιού.

Το Ελιζέ επισημαίνει, επίσης, τις «πολύ προσβλητικές δηλώσεις (του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) τις τελευταίες ημέρες, ιδίως το κάλεσμα για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα».

Σκίτσα του Charlie Hebdo θα φωτίζουν κυβερνητικά κτήρια

Την ίδια ώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν, κήρυξε τον πόλεμο κατά του ισλαμικού φανατισμού, δίνοντας άδεια για να φωτιστούν κυβερνητικά κτήρια με τα σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo που απεικονίζουν τον Μωάμεθ και έγιναν η αιτία για τον πρόσφατο αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμιέλ Πατί από φανατικό μουσουλμάνο. 

Η αρχή έγινε με τον φωτισμό κυβερνητικών κτηρίων στο Μονπελιέ.

Μάλιστα, για πρώτη φορά ο Μακρόν έκανε λόγο σε ομιλία του για τον θρησκευτικό απομονωτισμό και παρουσίασε ένα πλάνο το οποίο βασίζεται σε πέντε άξονες, περιλαμβάνοντας μέτρα πρόληψης κατά της «ριζοσπαστικοποίησης» των νεαρών μουσουλμάνων και της πάταξης των αποσχιστικών τάσεων στην κοινωνία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης