Η Άγκυρα και το Κάιρο θα συνεργαστούν πιο στενά στη Λιβύη, όπου υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές, δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Οι δύο χώρες προσπαθούν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, αφού διέκοψαν τους διπλωματικούς δεσμούς τους μετά την ανατροπή, πριν από δέκα χρόνια, του τότε προέδρου της Αιγύπτου και συμμάχου της Άγκυρας, Μοχάμεντ Μόρσι. Ο Τσαβούσογλου επισκέφθηκε το Κάιρο τον περασμένο μήνα ενώ ο Σούκρι πήγε στην Τουρκία για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στη χώρα μετά τους σεισμούς του Φεβρουαρίου που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία από τις διαφωνίες τους αφορούσε το θέμα της Λιβύης.

«Στο εξής, θα συνεργαστούμε στενότερα στο θέμα της Λιβύης. Στη σημερινή συνάντησή μας (είδαμε) ότι οι απόψεις μας δεν είναι ουσιαστικά πολύ διαφορετικές αλλά ότι σκεφτόμαστε διαφορετικά για κάποιες μεθόδους» είπε ο Τσαβούσογλου. Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στη χάραξη ενός οδικού χάρτη για τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη και μπορούν επίσης να εργαστούν για την εκπαίδευση και την ενίσχυση ενός ενιαίου στρατού από τις δυνάμεις της ανατολικής και της δυτικής Λιβύης, πρόσθεσε.

«Μοιραζόμαστε με την Τουρκία την ίδια επιθυμία για τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη», είπε ο Σούκρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, το 2011 και τη διαίρεσή της σε αντίπαλα στρατόπεδα. Η τελευταία μεγάλη μάχη ωστόσο έληξε το 2020, με την επίτευξη εκεχειρίας. Η πολιτική διαδικασία ωστόσο έχει βαλτώσει αφού αναβλήθηκαν οι εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο του 2021, λόγω διαφωνιών για τους κανόνες και, κυρίως, για την εκλογιμότητα των βασικών υποψηφίων για την προεδρία.

 

Διαφωνία για τη Συρία

Ο Σούκρι κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Συρία, σε μια ένδειξη της συνεχιζόμενης έντασης μεταξύ των δύο χωρών, παρά τις προσπάθειες για την αποκατάσταση των σχέσεών τους.

«Δήλωσα ότι πρέπει να διαφυλαχθούν η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Είπα επίσης ότι οι ξένες δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν από το έδαφος της Συρίας», είπε ο Αιγύπτιος υπουργός, αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε νωρίτερα με τον Τσαβούσογλου.

«Έχουμε δεσμευτεί, περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο» για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, απάντησε ο Τσαβούσογλου. «Προτεραιότητά μας είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας (…) Η παρουσία μας εκεί είναι σημαντική για να προλάβουμε απειλές εναντίον μας αλλά και για να εμποδίσουμε προσπάθειες για τη διάσπαση της Συρίας» υποστήριξε.

Ο Τσαβούσογλου και ο Σούκρι είπαν επίσης ότι οι δύο χώρες θα κάνουν βήματα για τον διορισμό πρέσβεων αλλά και για να προετοιμάσουν μια σύνοδο μεταξύ των προέδρων τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης