Νέες προσπάθειες γίνονται από το πρωί της Δευτέρας για την απομάκρυνση των αμάχων από τις βομβαρδισμένες πόλεις της Ουκρανίας.

Κατά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων σε Μαριούπολη, Χάρκοβο, Μαριούπολη και Σούμι, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε ότι οι διάδρομοι που θα ανοίξει θα είναι με κατεύθυνση τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ενώ θα χρησιμοποιήσει drones για να παρακολουθεί τη διαδικασία απομάκρυνσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόσχα: Οι έξι ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Ο ρωσικός στρατός πρόσθεσε ότι θα ανοίξει έναν διάδρομο μεταξύ του Κιέβου και της λευκορωσικής πόλης Γκόμελ, που βρίσκεται κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Δύο άλλοι διάδρομοι θα ξεκινούν από τη Μαριούπολη μέσω των οποίων οι άμαχοι θα μπορούν να κατευθύνονται είτε προς τη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον, είτε προς την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια. Ένας άλλος διάδρομος θα ξεκινά από τη Χαρκίβ ως τη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος δύο διάδρομοι θα δημιουργηθούν για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Σούμι. Ο ένας με κατεύθυνση το Μπέλγκοροντ κα ο άλλος προς την Πολτάβα στην Ουκρανία.

Απορρίπτει τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους το Κίεβο

Το Κίεβο απέρριψε τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που πρότεινε η Μόσχα για την απομάκρυνση των Ουκρανών αμάχων, δήλωσε σήμερα Δευτέρα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

«Δεν είναι μια αποδεκτή πρόταση», τόνισε η Βερεστσούκ.

Εξάλλου η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι το Κίεβο ζήτησε από τη Μόσχα να συμφωνήσει σε εκεχειρία από τη Δευτέρα το πρωί προκειμένου να μπορέσουν οι Ουκρανοί που είναι εγκλωβισμένοι σε πόλεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας να καταφέρουν να φτάσουν ως τη Λβιβ, στα δυτικά.

Κίεβο: Εντελώς ανήθικη η στάση της Ρωσίας στο θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων

Ως εντελώς ανήθικη χαρακτήρισε η Ουκρανία τη ρωσική πρόταση για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, αφού η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπει στους αμάχους να φεύγουν με την προϋπόθεση να καταφεύγουν στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία

Εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι επεσήμανε ότι οι Ουκρανοί πολίτες θα πρέπει να μπορούν να καταφεύγουν σε ουκρανικό έδαφος, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι εμπόδισε προηγούμενες απόπειρες εκκένωσης των ουκρανικών πόλεων.

«Είναι μια εντελώς ανήθικη ιστορία. Τα δεινά των ανθρώπων χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί η επιθυμητή τηλεοπτική εικόνα», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος σε γραπτό μήνυμά του.

«Αυτοί είναι πολίτες της Ουκρανίας, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να καταφεύγουν σε ουκρανικό έδαφος», πρόσθεσε.

Οι δύο προηγούμενες απόπειρες απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα το Σαββατοκύριακο απέτυχαν λόγω της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται.

Μια ανάσα από την Οδησσό οι ρωσικές δυνάμεις 

Την ίδια στιγμή, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, έγινε λόγος για επιθέσεις στην περιοχή Μικολάιφ αλλά και κοντά στο χωριό Τούζλα στην ευρύτερη περιοχή της Οδησσού.

«Τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν πυραυλικό πλήγμα κοντά στο χωριό Τούζλα στην περιφέρεια της Οδησσού με στόχο κρίσιμες υποδομές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Επιχειρησιακού Αρχηγείου της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης της Οδησσού, Σέρχι Μπράτσουκ»

Υπάρχουν αναφορές για ρωσική επίθεση και στην πόλη Μικολάιφ κοντά στη Μαύρη Θάλασσα στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με το BBC. Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να βομβάρδισαν την πόλη με πυρά πυροβολικού το πρωί της Δευτέρας, μόλις μία ημέρα αφότου τα ουκρανικά στρατεύματα τους απώθησαν από τα όρια της πόλης. Πλάνα που φημολογείται ότι δείχνουν ένα μπαράζ εκρήξεων εναντίον του Μικολάιφ ανέβηκε στο Twitter από τον δημοσιογράφο των New York Times, Michael Schwirtz.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης