Αφαιρέθηκε σήμερα Τετάρτη η ασυλία του Koύρδου βουλευτή Ομέρ Φαρούκ, που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση δυόμισι ετών, καθώς μία ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χαρακτηρίστηκε ως «τρομοκρατία και προπαγάνδα».

Ο Ομέρ Φαρούκ και άλλοι 55 βουλευτές του βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Βουλή και αρνούνται να βγουν, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η αστυνομία αναμένεται να επέμβει, ενώ έχουν ξεσπάσει κόντρες μεταξύ βουλευτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε βίντεο από το εσωτερικό της Βουλής:

Παράλληλα, η εισαγγελία έστειλε το κατηγορητήριο στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο με το αίτημα της απαγόρευσης της λειτουργίας του φιλοκουρδικού κόμματος HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών). Στο κατηγορητήριο, το αιτιολογικό αναφέρει ότι τα μέλη του κόμματος αυτού με δηλώσεις και με πράξεις τους σκοπεύουν να διασπάσουν την ενότητα του κράτους και του λαού. 

Την απαγόρευση της λειτουργίας του κόμματος HDP είχε προαναγγείλει πάντως ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν και ηγέτης των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. 

Υπενθυμίζεται ότι, στις βουλευτικές εκλογές του 2018, το κόμμα του Ομέρ Φαρούκ είχε 67 βουλευτές, 12 εκ των οποίων τώρα έχουν φυλακιστεί και είναι τρίτο κόμμα με ποσοστό 11%. Ο αρχηγός του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή χωρίς ακόμα να έχει δικαστεί, ενώ απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τόνισε πως πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε ωστόσο..

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης