Θα υπάρξουν αντίποινα από την πλευρά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση πάρει μέτρα εναντίον της, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει τις δραστηριότητες της στην Κύπρο, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, σε κοινή συνέντευξή του με τον Ελβετό ομόλογό του Ιγκνάσιο Κάσσις, στην Άγκυρα.

Το Reuters ανέφερε την Πέμπτη ότι τα προγραμματισμένα μέτρα της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας περιλαμβάνουν περικοπή χρηματοδότησης, περιορισμό του δανεισμού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αναστολή των διαπραγματεύσεων σχετικά με μια αεροπορική συμφωνία, καθώς και κυρώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις δηλώσεις του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι “εμείς δεν θέσαμε σε εφαρμογή την συμφωνία επανεισδοχής για τους πρόσφυγες επειδή υπήρξε καθυστέρηση στην απελευθέρωση της βίζας, εμείς θέλουμε να εφαρμοστούν και τα δύο ταυτόχρονα”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμη ότι “η ΕΕ δεν πρέπει να στηρίζει λάθη με την αντίληψη αυτής της ανόητης αλληλεγγύης”. 

“Και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι οι προσδοκίες μας είναι ξεκάθαρες. Να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Τυχόν βήματα εναντίον μας δεν θα ωφελήσουν καθόλου, θα είναι αντιπαραγωγικά. Αν γίνει βήμα εναντίον μας στο όνομα και μόνο της αλληλεγγύης εμείς και θα απαντήσουμε, αλλά και θα αυξήσουμε τις δραστηριότητές μας στην Κύπρο, δεν διστάζουμε σε αυτό το θέμα. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και της ‘τδβκ’”, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η δική τους πρόταση είναι πολύ ξεκάθαρη. “Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στις πηγές γύρω από το νησί και αυτά τα δικαιώματα πρέπει να τεθούν υπό εγγύηση. ‘Άλλωστε στις εργασίες που κάναμε στη δική μας υφαλοκρηπίδα δεν έχει δικαίωμα κανείς να ανακατεύεται”, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Το Yavuz πρόκειται να πραγματοποιήσει γεώτρηση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου με τη βοήθεια τριών υποστηρικτικών σκαφών του τουρκικού ναυτικού. Ακολούθησε το πρώτο τουρκικό πλοίο, το Φατιχ, το οποίο εστάλη τον Μάιο και έχει αγκυροβολήσει δυτικά της Κύπρου από τον περασμένο μήνα.

Νωρίτερα την Παρασκευή, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε στο Twitter: “Η πρώτη παρτίδα εξοπλισμού του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, που προμηθευτήκαμε για να καλυφθούν οι ανάγκες της Τουρκίας στον τομέα της αεροπορίας και της πυραυλικής άμυνας, άρχισε να φτάνει στην Αεροπορική Βάση Mürted στην Άγκυρα, στις 12 Ιουλίου 2019”.

Μετά από παρατεταμένες προσπάθειες για την αγορά ενός συστήματος αεράμυνας από τις ΗΠΑ χωρίς επιτυχία, η Άγκυρα υπέγραψε τη σύμβαση προμήθειας τον Απρίλιο του 2017 για να αγοράσει τους ρωσικούς S-400s.

Αμερικανοί αξιωματούχοι παρότρυναν την Τουρκία να αγοράσει πυραύλους των ΗΠΑ, Patriot, ισχυριζόμενοι ότι το ρωσικό σύστημα θα ήταν ασυμβίβαστο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και θα εκθέσει τα μαχητικά F-35 σε ενδεχόμενη ρωσική υποκλοπή.

Η Τουρκία, ωστόσο, τόνισε ότι οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελούσε απειλή για τη συμμαχία.

Η Τουρκία προέτρεψε τη σύσταση επιτροπής για τη διευκρίνιση οποιωνδήποτε τεχνικών ζητημάτων, αλλά οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην πρόταση αυτή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης