Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εξέφρασε χθες Τετάρτη την ευχή να υπάρξει «ειρήνη και αδελφοσύνη» με την Κολομβία, τρία χρόνια μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των δύο γειτονικών κρατών, όποιος κι αν επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 19ης Ιουνίου.

«Ειρήνη και αδελφοσύνη, αυτό θέλουμε με την Κολομβία», είπε ο Μαδούρο, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια επίσημης εκδήλωσης. «Όποιος κι αν κερδίσει την προεδρία στην Κολομβία, θέλουμε ειρήνη και συνεργασία», επέμεινε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δεν έχει ταχθεί δημόσια υπέρ κανενός από τους δύο υποψήφιους. Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών θα αναμετρηθούν ο γερουσιαστής της αριστεράς Γουστάβο Πέτρο και ο ανεξάρτητος επιχειρηματίας Ροδόλφο Ερνάντες. Και οι δύο έχουν εκφράσει την πρόθεση να αποκαταστήσουν τις σχέσεις ανάμεσα στην Μπογκοτά και το Καράκας. Η Κολομβία και η Βενεζουέλα μοιράζονται σύνορα μήκους 2.200 χιλιομέτρων.

Η σχέση των δύο γειτονικών χωρών είναι εξαιρετικά τεταμένες τα τελευταία χρόνια. Τα σύνορά τους είναι ερμητικά κλειστά από το 2015. Το Καράκας διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις το 2019, όταν η Μπογκοτά – όπως άλλες περίπου πενήντα χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ – αναγνώρισε ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης