Το καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, βυθίστηκε, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. «Κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva στο λιμάνι, το πλοίο έχασε τη σταθερότητά του εξαιτίας των ζημιών που υπέστη στο κύτος από την έκρηξη πυρομαχικών. Σε συνθήκες θαλασσοταραχής, το πλοίο βυθίστηκε», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) επικαλούμενο το TASS.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι το σοβιετικής κατασκευής καταδρομικό είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά, η οποία -σύμφωνα με το Κίεβο- ήταν αποτέλεσμα ουκρανικής πυραυλικής επίθεσης.

Η Μόσχα ανέφερε ότι το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου απομακρύνθηκε και ελήφθησαν μέτρα για τη ρυμούλκηση του καταδρομικού σε λιμάνι. Η νότια στρατιωτική διοίκηση του στρατού της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει, από την πλευρά της, ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό Moskva με πυραύλους Neptune, προκαλώντας του μεγάλες υλικές ζημιές.

Τι σηματοδοτεί η βύθιση του Moskva για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Μελέτης Πολέμου (ISW), η απώλεια του Moskva, το οποίο ενεπλάκη στο διαβόητο περιστατικό στο «Φιδονήσι» στις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής -ανεξάρτητα από ένα ουκρανικό χτύπημα ή ένα ατύχημα-, είναι μια σημαντική νίκη προπαγάνδας για την Ουκρανία. Είναι ένα όφελος για το ηθικό της Ουκρανίας ως σύμβολο των ουκρανικών δυνατοτήτων να αντεπιτεθεί στο ρωσικό ναυτικό. 

Αντιθέτως, το Κρεμλίνο θα πρέπει να αγωνιστεί ώστε να εξηγήσει την απώλεια ενός από τα πιο σημαντικά πλοία του ρωσικού στόλου. Η τρέχουσα ιστορία του Κρεμλίνου για την απώλεια της ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας λόγω τυχαίας πυρκαγιάς και έκρηξης πυρομαχικών θα βλάψει, τουλάχιστον, το ρωσικό ηθικό και δεν μπορεί να κρυφτεί από το ρωσικό εγχώριο κοινό. Και οι δύο εξηγήσεις για τη βύθιση του Moskva υποδεικνύουν πιθανές ρωσικές ελλείψεις, είτε κακή αεράμυνα, ή απίστευτα χαλαρές διαδικασίες ασφάλειας και έλεγχο ζημιών στην κορυφαία ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Η απώλεια του Moskva θα μειώσει την ικανότητα της Ρωσίας να πραγματοποιεί επιθέσεις με πυραύλους Κρουζ, αλλά είναι απίθανο να καταφέρει αποφασιστικό πλήγμα στις ρωσικές επιχειρήσεις συνολικά. Ο κύριος ρόλος του Moskva ήταν, πιθανότατα, η διεξαγωγή χτυπημάτων ακριβείας με πυραύλους Κρουζ Kalibr σε στόχους στις πίσω περιοχές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων κέντρων επιμελητείας και αεροδρομίων. 

Αυτά τα ρωσικά πλήγματα ήταν αποτελεσματικά αλλά περιορισμένα σε αριθμό σε σύγκριση με τις αεροπορικές επιδρομές και τους πυραύλους Κρουζ από το έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια της εισβολής, και την απώλεια της Μόσχας θεωρείται απίθανο να είναι αποφασιστικό χτύπημα.

Η πιθανώς αποδεδειγμένη ικανότητα της Ουκρανίας να στοχεύει ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να αλλάξει τα ρωσικά πρότυπα λειτουργίας, αναγκάζοντάς τα ωστόσο είτε να αναπτύξουν πρόσθετα εναέρια και σημεία άμυνας στην ομάδα μάχης της Μαύρης Θάλασσας είτε να αποσύρουν πλοία από θέσεις κοντά στην ουκρανική ακτή.

 

 

Η σοβιετική καταγωγή

Το οπλισμένο με πυραύλους καταδρομικό κλάσης Atlant, μήκους 186 μέτρων, ετέθη σε υπηρεσία το 1983, τη σοβιετική εποχή, με την ονομασία Slava (Δόξα). Αποστολή του η καταστροφή αεροπλανοφόρων.

Μετονομάστηκε σε Moskva τον Μάιο 1995. Ήταν οπλισμένο με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Bazalt/Voulkan, με πυραύλους Fort, τη ναυτική εκδοχή των πυραύλων S-300 μεγάλου βεληνεκούς, και με πυραύλους μικρού βεληνεκούς Ossa. Διέθετε επίσης εκτοξευτές ρουκετών, κανόνια και τορπίλες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, το Moskva εκσυγχρονίστηκε δύο φορές στην ιστορία του, τη δεύτερη κατά την περίοδο 2018-2020. Το πλήρωμά του αποτελούνταν από 680 άνδρες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τρεις πόλεμοι

Ο πρώτος του πόλεμος ήταν η ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008. Η Ρωσία δεν έχει δώσει πληροφορίες για τις αποστολές του, αλλά, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της Γεωργίας, το ρωσικό καταδρομικό εισήλθε στο λιμάνι του Οτσαμτσιρέ για να βομβαρδίσει στην κοιλάδα του Κοντορί τις γεωργιανές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες απώλεσαν τότε τον έλεγχο και της τελευταίας ζώνης που κατείχαν ακόμη στην αυτονομιστική περιοχή της Αμπχαζίας.

Ο τότε Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε εκφράσει την «ευγνωμοσύνη» του προς το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του κατά τη διάρκεια της σύρραξης.

Μετά την επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό του Μπασάρ αλ Άσαντ στον πόλεμο στη Συρία, το Moskva αναπτύχθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 στην Ανατολική Μεσόγειο για να διασφαλίσει, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την «αντιαεροπορική άμυνα» της ρωσικής βάσης του Χμεϊμίμ.

Λίγο μετά ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρασημοφόρησε όλο το πλήρωμα με το μετάλλιο του Ναχίμοφ, για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του.

Από τη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που αποτελεί τη βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Moskva συμμετείχε στην επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας.

Διπλωματικές αποστολές

Το καταδρομικό Moskva, όταν ακόμη ονομαζόταν Slava, συμμετείχε στη συνάντηση κορυφής της Μάλτας, ανάμεσα στον Σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, η οποία πραγματοποιήθηκε επί του πλοίου Maxime Gorki τον Δεκέμβριο 1989, αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Το πλοίο συμμετείχε, επίσης, στη διάσκεψη για τον πυρηνικό αφοπλισμό στη Γιάλτα τον Αύγουστο του 1990. Έλαβε μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις και επισκέφθηκε πολλά ευρωπαϊκά, ασιατικά και αφρικανικά λιμάνια.

Είχε, επίσης, φιλοξενήσει ξένους ηγέτες. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε εκεί με στρατιωτικές τιμές τον Αύγουστο του 2014 στο Σότσι τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι ή, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιταλία, τον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης