Ο νυν απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, ο Βούλγαρος Νικολάι Μλαντένοφ, προβλέπεται να γίνει ο νέος μεσολαβητής του ΟΗΕ για τη Λιβύη μετά μια υπαναχώρηση της Αφρικής να λάβει τη θέση και περισσότερους από οκτώ μήνες διχασμών στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έγινε την Τρίτη γνωστό από διπλωματικές πηγές.

“Η Αφρική δεν μπλοκάρει πια αυτόν τον διορισμό”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο επίσημος διορισμός του Μλαντένοφ αναμένεται να γίνει στο πλαίσιο ενός “πακέτου” διορισμών που περιλαμβάνουν καθήκοντα για Αφρικανούς, σύμφωνα με άλλον διπλωμάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στο Σουδάν που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο αναμένει επίσης τον επικεφαλής της. Άλλες ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ, όπως στο Μάλι, αναμένεται επίσης να αλλάξουν απεσταλμένους, καθώς εκπνέει η θητεία των νυν.

Ο τελευταίος απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη σύγκρουση στη Λιβύη ήταν ο Λιβανέζος Γασάν Σαλαμέ, ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές Μαρτίου για λόγους υγείας. Η αναπληρώτριά του, η Αμερικανίδα Στέφανι Ουίλιαμς, ανέλαβε έκτοτε προσωρινά καθήκοντα, επιτυγχάνοντας πρόσφατα μια συμφωνία για εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021 στη Λιβύη.

Η αντικατάσταση του Γασάν Σαλαμέ προσέκρουσε στην αδιαλλαξία των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουάσινγκτον αρχικά απέρριψε έναν πρώτο Αφρικανό υποψήφιο, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αλγερίας Ραμτάν Λαμαμρά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στη συνέχεια μπλόκαραν τη διαδικασία απαιτώντας να χωριστεί η θέση σε δύο, με έναν απεσταλμένο και έναν επικεφαλής της εκεί μικρής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών (Manul – σχεδόν 200 άτομα), που θα ονομάζεται συντονιστής.

Με έναν Ευρωπαίο ως νέο μεσολαβητή, αυτή η δεύτερη αποστολή αναμένεται να επιστρέψει σε έναν Αφρικανό, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Μετά την απόρριψη του Αλγερινού, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο βρήκε ωστόσο μια νέα υποψηφιότητα από την Αφρική, μια πρώην υπουργό της Γκάνας, την Χάνα Σέρουα Τέτε. Αλλά η Ουάσινγκτον δεν ήθελε και η επιμονή της οδήγησε το Συμβούλιο Ασφαλείας να δεχτεί τελικά τον Σεπτέμβριο μια νέα διάρθρωση για την Manul.

Το όνομα του Νικολάι Μλαντένοφ εμφανίστηκε τότε πολύ γρήγορα. Ωστόσο, οι αφρικανικές χώρες, χωρίς να έχουν τίποτα να πουν για τις ικανότητες του μεσολαβητή για τη Μέση Ανατολή, εμπόδισαν τον διορισμό του, υποστηρίζοντας την ανάγκη να διοριστεί ένας Αφρικανός ή μια Αφρικανή για διαμεσολάβηση στη λιβυκή σύγκρουση, στην αφρικανική ήπειρο.

Ο Νικολάι Μλαντένοφ είναι απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή από το 2015. Κατά τη διάρκεια της αποστολής του αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις: επεισόδια έντασης μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ, την αύξηση της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας, τις εσωτερικές διχόνοιες μεταξύ των Παλαιστινίων, την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα (που ενισχύθηκε περισσότερο από τον Covid).

Διεξήγαγε, μαζί με την Αίγυπτο, πολλές συζητήσεις για να αποτρέπεται η κλιμάκωση μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ και δεν έγινε πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών υπό τη θητεία του.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης