Περίπου το 74% των δημόσιων σχολείων στο Ρίο ντε Τζανέιρο επλήγη τουλάχιστον μια φορά το 2019 από ανταλλαγές πυρών, επεισόδια στα οποία ενεπλάκη στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η αστυνομία, αποκαλύπτει έκθεση για τον αντίκτυπο του λεγόμενου πολέμου κατά των ναρκωτικών στη δημόσια παιδεία που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα.

Η Θαυμάσια Πόλη, η καρτ-ποστάλ του βραζιλιάνικου τουρισμού, αποτελεί επίσης θέατρο αδιάκοπων αναμετρήσεων μεταξύ αντίπαλων συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά, ή μεταξύ κακοποιών και των δυνάμεων επιβολής της τάξης, πρωτίστως στις φαβέλες, τις φτωχογειτονιές όπου ζουν πάνω από δύο εκατομμύρια Καριόκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ανταλλαγές πυρών έχουν πολλά θύματα, τρομοκρατούν τον πληθυσμό και προκαλούν προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, όπου οι σκηνές πανικού, με εκπαιδευτικούς και μαθητές να σπεύδουν να πέσουν κάτω διότι φοβούνται πως θα χτυπηθούν από αδέσποτες σφαίρες, είναι συχνές.

Η έκθεση, του Κέντρου Μελετών για την Ασφάλεια και την Ενεργή Συμμετοχή των Πολιτών στα Κοινά (CESEC), βασίζεται στα δεδομένα της πλατφόρμας Fogo Cruzado («Διασταυρούμενα Πυρά»), που καταμέτρησε συνολικά 4.346 βίαια επεισόδια με τη χρήση πυροβόλων όπλων στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2019, πολλά έπειτα από επεμβάσεις της αστυνομίας.

«Χάρη στα δεδομένα της πλατφόρμας, κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθεί ότι 1.154 σχολεία του δημόσιου συστήματος παιδείας στην πόλη (το 74%) επλήγησαν τουλάχιστον μια φορά από ανταλλαγή πυρών», τονίζεται στην έκθεση, που καταπιάνεται με την τελευταία χρονιά ομαλής λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος, προτού ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου το 57% των σχολείων επλήγη από τουλάχιστον 10 βίαια επεισόδια με τη χρήση πυροβόλων όπλων το 2019· το 11% έζησε 30 και πλέον τέτοια επεισόδια.

Τα βίαια επεισόδια οδηγούν συχνά στο προσωρινό κλείσιμο σχολείων, με βαρύ αντίκτυπο στις σχολικές επιδόσεις των παιδιών. Κατά την έκθεση, τουλάχιστον 295 σχολικές μονάδες στο Ρίο αναγκάστηκαν να κλείσουν για τουλάχιστον μια μέρα το 2019.

«Παρουσία τεθωρακισμένων οχημάτων κοντά στο σχολείο, εντατικά πυρά, εκρήξεις βομβών»: δεν το λες ακριβώς «συνθήκες ομαλής λειτουργίας», στηλίτευε σε δηλώσεις του που συμπεριλήφθηκαν στο κείμενο διευθυντής σχολείου στο βόρειο Ρίο ντε Τζανέιρο έπειτα από ανταλλαγή πυρών τον Μάρτιο του 2019.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης