Χαμενεΐ για τις διαδηλώσεις στο Ιράν: «Απωθήσαμε τον εχθρό στην αρένα του πολέμου ασφαλείας»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019, 10:51
Χαμενεΐ για τις διαδηλώσεις στο Ιράν: «Απωθήσαμε τον εχθρό στην αρένα του πολέμου ασφαλείας»

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε σήμερα ότι «ο εχθρός» απωθήθηκε έπειτα από αρκετές ημέρες κινητοποιήσεων που ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής της βενζίνης, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι.

«Απωθήσαμε τον εχθρό στη στρατιωτική αρένα. Απωθήσαμε τον εχθρό στον πολιτικό πόλεμο» επεσήμανε ο Χαμενεΐ στη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος αργά την Τρίτη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιος είναι αυτός «ο εχθρός».

«Απωθήσαμε τον εχθρό στην αρένα του πολέμου ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες» πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι οι διαδηλώσεις δεν διοργανώθηκαν από ένα λαϊκό κίνημα.

«Οι πρόσφατες δράσεις ήταν πρόβλημα ασφαλείας, (δεν προέρχονταν) από τον λαό» σημείωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν. «Απωθήσαμε τον εχθρό» επανέλαβε.

Η κρατική τηλεόραση, που σπάνια μεταδίδει εικόνες από τις διαδηλώσεις στο Ιράν, έδειξε εικόνες από μασκοφόρους νεαρούς άνδρες να συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Το κίνημα διαμαρτυρίας ξέσπασε την Παρασκευή το βράδυ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής της βενζίνης σε μια χώρα που πλήττεται από οικονομική κρίση.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι φοβάται πως «δεκάδες» άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Την ίδια ημέρα η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για 100 με 200 νεκρούς στο Ιράν, καταγγέλλοντας επίσης την προσφυγή των δυνάμεων της τάξης «σε θανάσιμη βία» εναντίον των «κυρίως ειρηνικών» διαδηλωτών.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019, 11:38