Νέο μήνυμα προς τους πολίτες της Ουκρανίας έστειλε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την Οδησσό.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος επισήμανε τον μεγάλο κίνδυνο βομβαρδισμού του τελευταίου περάσματος της χώρας του στην Μαύρη Θάλασσα, αναφέροντας πως: «Πύραυλοι εναντίον της Οδησσού; Αυτό θα είναι έγκλημα πολέμου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ζελένσκι απευθύνει έκκληση στον ρωσικό λαό, λέγοντας ότι «ποτέ δεν είναι αργά να  τερματιστεί ο πόλεμος. Αυτή είναι η στιγμή που μπορούμε να ξεπεράσουμε το κακό, τώρα που δεν είναι πολύ αργά. Μην χάσετε την ευκαιρία».

Μάλιστα, ο Ουκρανός Πρόεδρος απευθύνθηκε και στο ρωσικό λαό: «Ρώσοι, αυτός δεν είναι μόνο ένας αγώνας για ειρήνη στην Ουκρανία, είναι μια μάχη για την ελευθερία μας. Αν παραμείνετε σιωπηλοί, τότε στο μέλλον μόνο η φτώχια σας θα μιλά για εσάς. Μην μένετε σιωπηλοί».

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανέφερε ότι η Ουκρανία είχε αιχμαλωτίσει Ρώσους στρατιώτες και είπε ότι έδωσαν στοιχεία: «Εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες και πιλότοι που έριχναν βόμβες στις πόλεις μας, ακούσαμε τα στοιχεία τους, είδαμε έγγραφα, στοιχεία όπως χάρτες. Δεν είναι ένας αυτοσχέδιος πόλεμος, είναι σκόπιμα αποφασισμένος. Σχεδίασαν αυτόν τον πόλεμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόνισε επίσης ότι η Ουκρανία τηρεί την Σύμβαση της Γενεύης για την προστασία των αιχμαλώτων πολέμου.

Καταλήγοντας είπε: «Παλεύουμε για το σήμερα μας, παλεύουμε για τα σύνορά μας, παλεύουμε για την ελευθερία μας – να μην γίνουμε σκλάβοι».

Επίσης, ο Ζελένσκι απευθύνθηκε προς τους πολίτες της χώρας, λέγοντας: «Ουκρανοί. Έχουμε ήδη κερδίσει το μέλλον μας. Αλλά ακόμη αγωνιζόμαστε για το δικό μας σήμερα, αγωνιζόμαστε για τα σύνορά μας, αγωνιζόμαστε για την ελευθερία μας, για να μη γίνουμε σκλάβοι».

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι κάλεσε τους πολίτες του να συνεχίσουν να αντιστέκονται και να επιτεθούν. «Ουκρανοί! Σε όλες τις πόλεις μας, όπου εισέβαλε ο εχθρός, προχωρήστε στην επίθεση. Βγείτε στους δρόμους. Πρέπει να παλεύουμε κάθε φορά που έχουμε μια ευκαιρία. Οι Ουκρανοί δεν θα δώσουν τη χώρα τους σε έναν εχθρό και θέλω να επαινέσω όλους όσους αντιστέκονται και πιστεύουν σε αυτόν τον αγώνα»

Μίλησε μάλιστα καιπάλι προς τον ρωσικό λαό: «Ξέρω ότι πολλοί από εσάς πιστέψατε ότι η Ουκρανία σας μισεί. Υποτίθεται ότι θα σας επιτεθεί. Υποτίθεται ότι θα σας καταστρέψει. Οι ψεύτες στη ρωσική τηλεόραση μιλούν γι’ αυτό κάθε μέρα. Είναι δουλειά τους να σου λένε ψέματα κάθε μέρα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι το πεπρωμένο σας».

«Παλέψτε για τα δικαιώματά σας! Για την ελευθερία σας, για την Ουκρανία! Μαζί με την Χερσώνα, μαζί με το Μπερντιάνσκ, μαζί με το Κίεβο και όλες τις υπόλοιπες ουκρανικές πόλεις που εκτιμούν τη ζωή και δεν φοβούνται τίποτα»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης