Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι λέει, μεταφορικά, ο Επίτροπος Gentiloni, σε απάντηση του προς τον Ισπανό ευρωβουλευτή της Ομάδας των Πρασίνων Ernest Urtasun, σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τα πολεοδομικά σχέδια που ετοιμάζονται στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Επίτροπος ρητά αναφέρει ότι, το μέτρο είναι επί του παρόντος σε διαγωνισμό και μέχρι στιγμής δεν έχουν εκπονηθεί πολεοδομικά σχέδια.

Η εκπόνηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2023 και να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025!

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής, ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός, για το πώς οι ελληνικές αρχές μεθοδεύουν την υλοποίηση αυτών των πολεοδομικών σχεδίων αναφέροντας, συγκεκριμένα, ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Το Ελληνικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπει τη χρηματοδότηση ενός ευρέος προγράμματος πολεοδομικών σχεδίων που κυμαίνονται από την ολοκλήρωση τοπικών πολεοδομικών ενοτήτων έως τον χαρακτηρισμό δημοτικών οδών και την ολοκλήρωση ειδικών πολεοδομικών σχεδίων.

-Ωστόσο, αυτά τα σχέδια παρουσιάζουν αξιοσημείωτες ασυμβατότητες με τον κανονισμό για τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ο οποίος απαιτεί από τα κράτη μέλη να υποβάλουν περίληψη της διαδικασίας διαβούλευσης με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, τους κοινωνικούς εταίρους, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τις οργανώσεις νεολαίας και άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους.

– Τα σχέδια σχεδιάστηκαν χωρίς την κατάλληλη διαβούλευση και ανάμειξη των τοπικών αρχών και τα σχετικά έργα δεν συμμορφώνονται με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς.

-Η διαδικασία υποβολής προσφορών για αυτά τα έργα φαίνεται εξαιρετικά αμφισβητήσιμη ως προς τη συμβατότητα με το πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων της ΕΕ και το σχετικό κατευθυντήριο σημείωμα της Επιτροπής, καθώς τα κριτήρια επιλογής φαίνονται αυθαίρετα ενώ ουσιαστικά εμποδίζουν τη συμμετοχή εταιρειών από άλλα κράτη μέλη.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου…

Απάντηση του κ. Gentilonι

Απάντηση του κ. Gentiloni, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπήςεξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (16.9.2022)

Η συμμετοχή των ενδιαφερομένων στα τοπικά πολεοδομικά σχέδια είναι ζωτικής σημασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εφαρμογής και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει μεγάλη προσοχή σε αυτό.

Οι τεχνικές προδιαγραφές περιλαμβάνουν ευρεία συμμετοχή με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πριν από την έγκριση των σχεδίων.

Το μέτρο είναι επί του παρόντος σε διαγωνισμό και μέχρι στιγμής δεν έχουν εκπονηθεί πολεοδομικά σχέδια. 

Η κατάρτιση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2023 και να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.

Eίναι ευθύνη του κράτους μέλους και η Επιτροπή δεν συμμετέχει στη διαδικασία.

Oι κανόνες και οι κανονισμοί για τις δημόσιες συμβάσεις πρέπει να τηρούνται.

Η προκήρυξη της προμήθειας υποβλήθηκε στο Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο συμμόρφωσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης